1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
De Big 5 van Australië
Australie-Lisanne-12-Apostelen

De Big 5 van Australië

Lisanne Vreijsen Algemeen 22-6-2021

Altijd al eens de Big 5 willen spotten? Niet alleen in Zuid-Afrika, maar ook in Australië kennen ze een Big 5. In Australië leven talloze bijzondere wilde dieren, reptielen en vogelsoorten die vaak nergens anders ter wereld te zien zijn. Het land heeft een rijke biodiversiteit met meer nationale diersoorten dan waar ook ter wereld. Kangoeroes lopen door de weide zoals wij in Nederland koeien zien lopen en terwijl je een boswandeling maakt, kun je zomaar koala’s in bomen tegenkomen. Het behouden van de inheemse diersoorten is voor Australië zeer belangrijk, er wordt dan ook veel werk verricht om deze dieren te beschermen.

 

Zelf heb ik een tijdje in het tropische noorden van Queensland gewoond, tussen het Great Barrier Reef en één van de oudste regenwouden ter wereld, Daintree Rainforest. Ik ben hier, maar ook tijdens mijn reis door andere delen van Australië, verschillende bijzondere dieren tegengekomen. Wat mij betreft is een ontmoeten met deze dieren een unieke ervaring. De meeste had ik als kind echt nog niet in de dierentuin gespot.

     

De meningen verschillen over welke dieren er bij de Big 5 van Australië horen. Er zijn namelijk veel meer speciale dieren die in deze lijst een plaatsje verdienen. Daarom heb ik mijn eigen top 5 op een rijtje gezet. Deze dieren horen sowieso in de lijst thuis. Niet omdat ze zo gevaarlijk of groot zijn, maar voornamelijk omdat ze uniek zijn voor Australië. Deze vijf zult u dan ook zeker spotten tijdens een individuele rondreis Australië.

 

1. Kangoeroe

Misschien niet het meest bijzondere dier, maar wel het meest iconische en geliefde dier van Australië. Je kunt deze bestemming niet bezoeken zonder minimaal één kangoeroe te hebben gezien. Er zijn vier verschillende soorten te vinden; de rode, de oostelijke grijze, de westelijke grijze en de antilopine kangoeroe. De rode kangoeroe, de grootste soort, is en kan van kop tot staart wel 2,7 meter lang worden. Kangoeroes zoeken vaak de schaduw op en komen bij zons- op en ondergang tot leven. Dit zijn dan ook de beste tijden om ze te spotten.

        

2. Echidna (mierenegel)

Bijzonder is de echidna zeker, het is namelijk het oudste nog levende zoogdier op aarde. In Australië leven vier kortbekkige soorten. Deze bijzondere egelsoort heeft stekels over het hele lichaam en voeden zich met mieren, termieten en larven. Ze leven op het vasteland van Australië in verschillende landschappen, voornamelijk tussen rotsen en boomstammen. De staat Queensland, aan de oostkust, wordt beschouwd als een van de beste locaties om de echidna te spotten. Leuk om te weten, is dat ze tot wel 50 jaar oud kunnen worden en één van de twee zoogdieren ter wereld zijn die eieren leggen.

3. Wombat

Opnieuw een buideldier, de Wombat. De pluizige, ietwat suffig uitziende wombats zijn viervoeters, knaagdieren en leven op de grond. Ze worden ongeveer een meter lang en hebben wat weg van een grote mol of kleine beer. De Wombat is verwant aan de koala en halen net zoals koala’s hun vocht uit de planten die ze eten. Ze slapen gemiddeld 18 uur per dag en komen voornamelijk ‘s nachts tot leven. Vergis je niet, hoe sloom ze ook lijken, kunnen ze tot wel 40 kilometer per uur rennen.

    

4. Koala

Nog zo’n iconisch dier van Australië; de koala. Dit schattige en zeer vriendelijke buideldier leeft voornamelijk in de eucalyptusbomen en komt het meest voor in Oost-Australië. Vooral in de omgeving van Port Stephens en de Great Ocean Road kun je de koala niet missen. Kijk hoog in de bomen en dit buideldier zal waarschijnlijk heerlijk liggen te slapen of te eten.

        

5. Platypus (vogelbekdier)

Het vogelbekdier is een voorbeeld van een zeldzaam en bijzonder dier welke enkel in bepaalde delen van Australië te vinden is. Voornamelijk in de natte regenwoudgebieden in Queensland is de kans op het spotten van een platypus het grootst. Het dier is een mengelmoes van een eend, een bever en een otter. De mannetjes hebben giftige stekels op de hielen van hun achterpoten om zich tegen vijanden te beschermen. De platypus kan tot twee minuten onder water blijven en haalt voedsel, zoals schelpdieren en insecten vanaf de bodem. Op het land zijn ze iets onhandiger. De vliezen verdwijnen van hun poten en nagels komen tevoorschijn. Ook is hun voortplanting uniek. De platypus is namelijk naast de echidna één van de twee zoogdieren ter wereld die eieren legt.

Nog meer bijzondere inheemse diersoorten van Australië

Zoals ik al aangaf, zijn er nog veel meer diersoorten die de moeite waard zijn om te benoemen. Denk aan de quokka, wie kent ze niet? De lief-lachende buideldiertjes waar menig reiziger graag een selfie mee maakt. Op Fraser Island is de kans groot dat u de wilde honden genaamd dingo’s tegenkomt. Maar ook de zoutwaterkrokodillen zijn in Australië een begrip. Het is in Australië belangrijk om voorzichtig te zijn bij de stranden in tropische gebieden, hier kunnen de “crocs” zomaar opduiken. Kies daarom altijd voor de aangegeven, veilige zwemlocaties.

 

Ook zijn er in Australië oneindig veel bijzondere vogelsoorten. Voornamelijk in de tropische gebieden kunnen vogelaars hun hart ophalen. De harde schaterlach van de kookaburra is niet te missen. 

        
Een van de gevaarlijkste en meest zeldzame vogelsoorten is de cassowary. Deze grote loopvogel met blauwe kop en vlijmscherpe nagels als messen is familie van de emoe. Ze voelen zich snel bedreigt en kunnen in die situatie levensgevaarlijk zijn. Mede doordat ze zo schuw zijn, is de kans op het spotten van een cassowary klein. In het Daintree-regenwoud heeft u de grootste kans de vogel tegen te komen.

 

Heeft u één van dieren niet in het wild gezien? Niet getreurd! Er zijn in Australië veel vriendelijke en goed onderhouden wildlife reservaten waar dieren worden opgevangen, gehouden en beschermd. Daar zijn veel inheemse diersoorten van dichtbij te bekijken. Neem contact met mij op en we stellen samen een vakantie naar Australië samen waar je deze dieren kunt tegenkomen.

 

Lisanne,

Van Verre