1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Contact en kijkje in ons pand

Van Verre
Noordeinde 5

1141 AE Monnickendam

 

Telefoon algemeen: 0299-475083

E-mail: reizen@vanverre.nl

 

Openingstijden

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag: van 09.00 - 17.30 uur. 

Telefonisch, online via Zoom (videobellen) of voor een afspraak op kantoor kunt u bij ons terecht.

 

Wilt u langskomen of een afspraak via Zoom (videobellen) maken? Neem van te voren even contact op. Dan zorgen we ervoor dat een collega met veel kennis van het land/de landen die u wilt bezoeken voor u klaar zit om uw wensen en onze suggesties met u door te spreken.

 

Geen mogelijkheid om tijdens openingstijden uw reiswensen door te spreken? Bel ons dan om een afspraak buiten onze openingstijden te maken. De afspraak kan dan telefonisch, online via Zoom (videobellen) of bij ons op kantoor in Monnickendam plaatsvinden.

Van-Verre-Team-Groepsfoto_1_617376

Routebeschrijving Komend vanaf Amsterdam:

Ringweg A10: u neemt afslag S116 (Volendam). U bevindt zich dan op de provinciale weg. U komt na ongeveer 15 km. bij Monnickendam. U neemt de eerste afslag.

 

Komend vanuit het noorden:

Bij Monnickendam aangekomen neemt u de tweede afslag.

 

En verder: 
U rijdt over de hefbrug, daarna direct linksaf. U rijdt het historische stadje in. U volgt de brede straat (dus gewoon de weg volgen) tot u na ongeveer 500 meter bij de Speeltoren komt (u rijdt er ‘tegenaan’). U kunt alleen linksaf of rechtsaf. U gaat linksaf. Direct aan uw linkerhand ziet u een groot, statig pand, een historisch patriciershuis. Van Verre is gevestigd op de 1ste en 2de etage (even aanbellen). Op zaterdagen is er op ’t Noordeinde een markt, u kunt hier dan niet parkeren. We raden het volgende aan: U komt Monnickendam binnen, zie hierboven. U rijdt over de hefbrug, daarna direct linksaf. Aan uw linkerhand is een parkeerplaats, hier kunt u parkeren. U vervolgt de route, zoals hierboven beschreven, lopend. De wandeling duurt hooguit 5 a 10 minuten; geniet u ondertussen van het mooie dat dit stukje van Monnickendam te bieden heeft. Ook na uw bezoek aan ons kantoor kunt u nog een prachtige wandeling door het oude stadje maken.

 

Ons pand: het voormalige stadhuis van Monnickendam

 

De historie
In opdracht van de Broeker handelaar Albert Timmerman werd in de tweede helft van de 18de eeuw het chique herenhuis gebouwd waar Van Verre nu kantoor houdt. Vlak na de Franse tijd kwam het pand in handen van de gemeente: een stadhuis op stand. De gemeente Monnickendam heeft het gebouw eind jaren 90 verkocht aan de monumentenvereniging Hendrick de Keyser, die het gebouw prachtig heeft gerenoveerd en in oude stijl teruggebracht. De burgemeesterskamer en de trouwzaal (ook de raadszaal) worden nog steeds voor trouwerijen gebruikt, wij mogen deze gebruiken voor onze informatiebijeenkomsten. Mooiere ambiance is bijna niet denkbaar. Op de bovenste verdieping, naast onze bureaus, staan prachtige houten archiefkasten die in 1813 werden gebouwd voor de gemeente-archieven. Wat een historie! De voorgevel straalt grandeur uit, het heeft versieringen in de rijke rococo- of Lodewijk XV stijl. De bordesleuningen zijn in de vorm van slangen, symbool voor wijsheid. Kijk ook eens omhoog naar de monnick die op de punt van het dak staat. Natuuriljk zijn er kleine ongemakken die een modern kantoorgebouw niet zal hebben (in de winter kan het goed tochten), maar we zouden niet willen ruilen. Hier zijn onze werkplekken!

 

Dagje uit

Combineer een bezoek aan ons kantoor met een dagje uit. Eerst wegdromen bij mooie beelden van uw geplande verre reis, en dan op pad in waterland. Onze tips:

 

Monnickendam
Zodra u bij ons de voordeur uit stapt, staat u al in het centrum van het Zuiderzeestadje Monnickendam. Een stadswandeling langs historische panden, door smalle straatjes en langs het water is een aanrader. De vele gevelsteentjes vertellen het verhaal van de rijke geschiedenis van Monnickendam. Bij de eettentjes rond de oude haven kunt u terecht voor een lekkere lunch. Recht tegenover ons pand staat de Speeltoren. Ieder kwartier speelt die een (vals) deuntje. In de toren is een museum gevestigd.

IMG_2916 IMG_3032 IMG_0366

Waterland

Monnickendam ligt aan de Gouwzee. De streek rond Monnickendam wordt Waterland genoemd. En niet voor niets. Deze waterrijke, vlakke omgeving is prima per fiets te verkennen. Op route ziet u heel veel meren, voor een deel vroegere dijkdoorbraken. Tegenover Van Verre is de fietsenwinkel van Ber Koning, die ook fietsen verhuurt. Geen zin om zelf te trappen? Huur dan een elektrische scooter of auto bij See by Drive. U rijdt langs meren en sloten, en ziet koeien, schapen, hazen en heel veel soorten vogels. Natuurlijk weidevogels, maar ook witte reigers en roofvogels worden regelmatig gespot. Rij naar Volendam om over de beroemde dijk te wandelen. Haal een vers visje bij één van de vele viswinkels. Met de boot steekt u van Volendam over naar Marken. Tickets koopt u bij het kantoortje aan de dijk, de fietsen mogen mee aan boord. Marken is een plaatje, en minder toeristisch dan Volendam. Het witte vuurtorentje wordt vaak gefotografeerd. Het schiereiland Marken is via de Waterlandse Zeedijk verbonden aan het vasteland. Volg de dijk en u rijdt weer terug naar Monnickendam.

 

 

Onze tip: de Ot en Sien-fietsroute, de ‘route der routes’. 

Hier beschrijven we de langste route van ongeveer 30 kilometer, maar inkorten kan natuurlijk ook. Verdwalen kan bijna niet, want u volgt de knooppunten: 55 – 54 – 53 – 52 – 77 – 75 – 76 – 78 – 44 – 43 – 42 – 40 – 41 – 01 – 02 – 55.

De start is voor ons kantoor in Monnickendam. U fietst over de Waterlandse Zeedijk naar het dijkdorpje Uitdam, ingeklemd tussen water. Hier het binnenland in. Goed opletten, want na een paar kilometer moet u door het weiland met de fiets aan de hand, over smalle fietsbruggetjes tussen de koeien door. Een fietspontje brengt u over het Holysloter Die naar Holysloot. Neem de tijd om dit oude dorpje aan het brede water te bewonderen. Er is hier een heel leuk restaurantje: de voormalige lagere school. Met uitzicht op de grazende koeien. Slinger over de dijk naar de landelijke dorpjes Ransdorp en Zunderdorp (echt even googelen!). Broek in Waterland is absoluut uniek. Niet alleen doorheen fietsen, neem de tijd hier. Tenslotte door naar Monnickendam over het fietspad langs de S11 of, veel leuker, via een omweg door het Waterlandse boerenland.

 

De streek Waterland kan natuurlijk ook heel goed per boot verkend worden. Bij Theetuin Overleek huurt u kano’s of een fluisterbootje. Vanuit Monnickendam is het nog geen 10 minuten per auto naar Overleek. Bestel ook een picknickmand voor aan boord; een aanrader!

 

IMG_20161009_133635 IMG_1313 IMG_20161129_084822

Broek in Waterland

Dit unieke dorp ligt slechts 3 kilometer ten zuiden van Monnickendam en ‘moet’ u echt bezoeken. Vanuit Monnickendam rijdt u richting Amsterdam over de S11 die het dorp in tweeën snijdt. Binnen 10 minuten bent u al in Broek. Parkeer uw auto en ga wandelen. Broek in Waterland ligt aan een groot meer: het Havenrak. De theekoepel is een echte eye-catcher. Hier heeft Napoleon nog thee gedronken. Kenmerkend voor Broek in Waterland zijn de vele houten huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Broek was niet alleen een boerendorp, maar ook een renteniersdorp waar rijke handelaren uit de hoofdstad hun tweede huis hadden. De welvarende dame Neeltje Pater is ook buiten de Waterlandse grenzen bekend. De Amsterdammers schilderden hun statige huizen in pastelkleuren. De vele grijze houten huizen zijn ook opvallend: toen de geldstromen verminderden of wegvielen was grijze grondverf een belangrijke geldbesparing. In één van de historische huizen is het pannenkoekenrestaurant De Witte Swaen gevestigd. Wilt u na de dorpswandeling het boerenland rond Broek verkennen? Loop dan de Laarzenpadroute of de Badkuiproute (tussen de 6 en 10 kilometer).

 

 

Amsterdam

Monnickendam ligt vlakbij Amsterdam, en daar is altijd wel wat te beleven. Met de bus bent u er in 30 minuten. Dat is vaak voordeliger dan de auto in het centrum van Amsterdam proberen te parkeren. Parkeren is in Monnickendam namelijk gratis. Maak een tocht door de grachten van Amsterdam op een rondvaartboot of in een open sloep. Bezoek één van de vele musea zoals het Rijksmuseum, de Hermitage of het Anne Frank-huis. Bijzonder vinden wij het museum ‘Ons’ Lieve Heer op Solder’ dat in een voormalige schuilkerk gevestigd is. Ga op stap met een echte Amsterdammer en boek een stadswandeling bij Withlocals, zo ziet u tijdens een privé-tour de verborgen juweeltjes van onze hoofdstad.

 

Zaanse Schans

Nog zo’n toeristische trekpleister: de Zaanse Schans. Vanaf Monnickendam rijdt u er in nog geen half uur naar toe. Tip: in de weekends vaart de Zaanferry van Amsterdam Centraal tot Wormerveer, met stops in Zaandam en bij de Zaanse Schans. Leuk om bijvoorbeeld de auto in Zaandam te parkeren en dan met de boot verder te gaan. Wandel over de Zaanse Schans langs de groene Zaanse huizen en molens. Bezoek het Zaans Museum, het wevershuisje, het molenmuseum of één van de andere kleine musea. Stap ook zeker binnen bij één van de molens die zijn opengesteld voor publiek. Ga kaas proeven in de kaasboerderij, met als toetje een stroopsoldaatje of plakje duivekater in het bakkerijmuseum.

Zaanse Schans (4) Zaanse Schans (2) Zaanse Schans (3)