1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bouwsteen Onbekend Ternate en Tidore

Weinig bezocht en geen grootse monumenten, maar een heerlijk rustig Indonesisch eiland waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het Hollandse verleden, veel groen, vulkanen en kneuterige dorpjes treft u hier. Deze reis vereist een behoorlijke mate van flexibiliteit van de reiziger!!

Vulkanen en groene natuur
Hollands verleden
Het oude Indonesië
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
indonesie-sumatra-bukit-lawang-collega-lisanne-apen-spotten
Lisanne
Indonesië is zo veelzijdig, ieder eiland is uniek. Van Jungle en vulkanische gronden naar wereldse tempels, koloniaal verleden, stranden en sawa's.
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.

Reis van dag tot dag: Onbekend Ternate en Tidore

Dag 1      Ternate

Dag 2      Ternate

Dag 3      Tidore, dagtocht

Dag 4      Vertrek Ternate

100% maat werk

Dag 1 Ternate - Kampung Fitu (Ternate)

Molukken-Ternate-kleurrijkemarkt1(17) Molukken-Ternate-vulkaan(8) DSC00822(8)

U arriveert op de luchthaven Sultan Babullah. Meteen bij aankomst zult u al merken dat het toerisme hier nog in de kinderschoenen staat: alles gaat lekker rommelig. U wordt opgehaald voor een transfer en rijdt in ongeveer 45 minuten naar het dorp Kampung Fitu.

 

Informatie eilanden Ternate en Tidore:

Het eiland Ternate en het zustereiland Tidore behoren tot de Noord-Molukken en liggen ter hoogte van Noord-Sulawesi. Beide eilanden zijn ongeveer even groot, liggen schuin onder elkaar en zijn klein, de doorsnee van Ternate bedraagt slechts 10 kilometer. Ternate wordt als hoofdeiland beschouwd en heeft ook een luchthaven. Vroeger was Ternate een sultanaat. Portugezen, Spanjaarden en Nederlanders heersten achtereenvolgens op het eiland. Het werd belangrijk voor de VOC vanwege de kruidnagelen (in die tijd de enige plek in de wereld waar ze groeiden). Nog steeds is deze specerij belangrijk en zie je vele kruidnagelplantages op Ternate en Tidore.

 

Ternate: In het midden van het eiland ligt de vulkaan de Gunung Galamala; de weg en dorpen liggen langs de kust. Er zijn vele kleine eilandjes rondom het eiland. Ternate ademt rust uit. U gaat hier een dagtocht rondom het eiland maken. Ternate-stad is een echt Indonesisch stadje: vrij druk, met een haven en overblijfselen uit de VOC-periode.

 

Tidore: Op minder dan een kilometer afstand ligt Tidore, vele bootjes varen op en neer, de verbindingen zijn tegenwoordig goed. Ook Tidore heeft een vulkaan, de Gunung Kiematubu, aan de zuidkant. Dit eiland is nog rustiger dan Ternate, het is heerlijk om hier tijdens een dagtocht een rondje om het eiland te maken.

 

Informatie Kampung Fitu:

Dorpje aan de zuidkust, er zijn hier geen bijzondere bezienswaardigheden, maar het is er rustig en ligt aan zee. Uw verblijf is buiten het dorpje, tegen de bergwand (dus uitzicht op zee).

 

Overnachting op Ternate.

Inclusief transfer

Dag 2 Ternate

Een mooie dagtocht. U gaat op stap met uw chauffeur en Engelssprekende gids. U rijdt het hele eiland Ternate rond. De weg is maar 45 kilometer, en dan heeft u het rondje gemaakt. Maar er is onderweg voldoende te zien, u stopt op meerdere plaatsen (wanneer u maar wilt eigenlijk) en al met al zult u er ongeveer 6 á 7 uur over doen.

 

U bezoekt Ternate-stad, waar het fort Oranje dominant aanwezig is. Het fort bestaat eigenlijk alleen nog uit de forse, brede muur. In het fort zelf staan wat huizen en gebouwen (o.a. van het leger). Toch leuk om een wandeling over de muur te maken. Vanaf het fort loop je zo de grote, kleurrijke markt op met voornamelijk groenten en fruit. Heel leuk: er is een terras met kleurrijke plastic stoeltjes op de kade, daar heerlijk genieten van een lokale drank en wat knabbeltjes, tussen de lokale bevolking. Een ander fort is benteng (=fort) Tolukko, ten noorden van de stad. Het sultanspaleis ligt even buiten Ternate-stad, absoluut heel aardig om te bezoeken. Eveneens buiten de stad is een Buginees dorp, met huizen op palen, een klein deel is nog oorspronkelijk. De route langs de kust volgen is mooi: op mooie stukken strand zijn uitspanningen, vooral in het weekend zijn deze zeer in trek bij de lokale bevolking. Neem ook uw rust even, heerlijk!

 

Aan de noordwestkant ligt vlakbij de weg het Tolire Kecilmeer (kecil=klein): je ziet hier de zee en het meer als je aan de rand van het meer staat. Ook hier weer rustplekken. Even zuidwaarts ligt het Talire Besarmeer (besar-groot): een heel mooi groot meer, groen water. Je kunt een stukje rondom lopen, het deed ons denken aan één van de drie meren op Flores (Kelimutu). In het zuiden is een lagune, waar fishfarms zijn: u bent altijd welkom. Er is ook een restaurant, maar simpel (en de gids moet uw bezoek wel aankondigen).

 

Overnachting op Ternate.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 3 Ternate: dagtocht Tidore

DSC00580(17) Molukken-Tidore-strand(17)

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de aanlegsteiger van de boot gebracht (transfer). In minder dan een half uur vaart u naar het tweelingeilandje van Ternate: Tidore. Elk half uur vertrekt er een boot van Ternate naar Rum op het eiland Tidore. In Rum zijn de overblijfselen van een Spaans fort te zien. Ook is er een gedenkplaats die herinnert aan de komst van de eerste Spanjaarden op Tidore in 1521. Op zondag is er in leuke markt in Rum. Tidore is ongeveer even groot als Ternate. Tidore wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. De natuur is overweldigend mooi. En de vergezichten zijn ook op Tidore schitterend. U bezoekt een werkplaats waar op spectaculaire wijze grote messen worden gemaakt. Buiten de werkplaats heeft u een mooi uitzicht over het dorp Topo. Eventueel kunt u naar het Spaanse fort omhoog klimmen. De belangrijkste plaats op Tidore is Soa Siu. Bezienswaardig hier zijn een sultanpaleis en een leuke markt. Op een verlaten strandje kunt u heerlijk relaxen en zwemmen. Aan het einde van de dag weer per boot terug naar Ternate. Daar wordt u opgehaald en teruggebracht naar uw hotel (transfer).

 

Overnachting op Ternate.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, bootovertochten

Dag 4 Kampung Fitu (Ternate) - Ternate

U wordt naar de luchthaven Sultan Babullah gebracht (transfer). De rit duurt ongeveer 45 minuten.

 

Einde arrangement.

Inclusief ontbijt, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën