1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bouwsteen Primitieve Korowai trekking

De Korowai is een bijzondere stam die diep in het binnenland van Papoea leeft. Als u over een goede conditie en veel flexibiliteit beschikt en zonder enige luxe kunt, maak dan een prachtige trekking, te voet en per boot door dit gebied.

De huizen van de Korowai zijn bijzonder. Ze staan op palen, hoog boven de grond. De huizen kunnen op een hoogte van wel 12 tot 50 meter gebouwd worden!

Varen per kano op de Siretrivier
Slapen bij de lokale bevolking
Trekking door primair regenwoud
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
indonesie-sumatra-bukit-lawang-collega-lisanne-apen-spotten
Lisanne
Indonesië is zo veelzijdig, ieder eiland is uniek. Van Jungle en vulkanische gronden naar wereldse tempels, koloniaal verleden, stranden en sawa's.
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.

Reis van dag tot dag: Primitieve Korowai trekking

Dag 1     Jayapura- Baliemvallei

Dag 2     Baliemvallei

Dag 3     Baliemvallei

Dag 4     Baliemvallei – Patipi Dibawa

 

 

Dag 5     Trekking Mabul

Dag 6     Trekking Mabul

Dag 7     Trekking Korowai

Dag 8     Trekking Korowai

Dag 9     Trekking Mabul

Dag 10   Trekking Patipi Dibawa

Dag 11   Wamena

Dag 12   Wamena

100% maat werk

Dag 1 Jayapura - Baliemvallei

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Jayapura naar Wamena. Van onze vertegenwoordiger in Jayapura ontvangt u het ticket voor uw vlucht naar Wamena. U checkt in voor deze vlucht. Het is rommelig in de kleine vertrekhal. Mensen checken talloze dozen in. In de Baliemvallei waar u naar toe gaat, is bijna niets, alles moet ingevlogen worden.  Officieel mag u 15 kilo bagage meenemen, maar men is niet zo streng. Als u de Baliemvallei invliegt, heeft een prachtig zicht. U ziet de wanden van de vallei oprijzen.

 

Informatie Wamena:

Wamena is een typisch Indonesisch, klein rommelig stadje in de Baliemvallei. Hier ligt de luchthaven. In het stadje treft u drie kleurrijke markten. Brengt u een bezoek aan de grote “native” markt in Wamena. U ziet hier mannen in traditionele kleding lopen, in peniskokers dus. Het is alsof u een reis terug in de tijd heeft gemaakt! Op de markt is het een drukte van belang. Veel groente en fruit, maar ook levende dieren, betelnoot en wat souvenirs worden aangeboden. Mensen zitten op en onder houten tafels. Let vooral op alle verschillende haardrachten, die u hier ziet: indrukwekkend.

 

U heeft de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Irian Jaya. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. De kwaliteit van de gidsen op Irian Jaya is over het algemeen wel wat lager dan op meer toeristische eilanden als Sumatra, Java, Bali en Sulawesi.

 

Informatie Baliemvallei:

De vruchtbare Baliemvallei is de thuishaven voor de Dani-stam. Het zijn boeren. De Dani staan bekend om hun rituele oorlogsvoering en hun peniskokers en botjes door hun neus. Pas in 1938 is de Baliemvallei echt ontdekt door buitenlanders. Het belangrijkste voedsel voor de Dani is de zoete aardappel. Ze leven met 2 tot 5 gezinnen op ommuurde woonerven, in houten hutten met grasdaken. De mannen dragen peniskokers, gemaakt van een soort kalebas en de vrouwen dragen grasrokjes (gemaakt van vezels). Wamena is het bestuurlijk centrum van de Baliemvallei. De vlucht van Jayapura naar Wamena duurt 40 minuten. In de stad zijn levendige, kleurrijke markten. Er zijn winkels (ook souvenirwinkels) en restaurantjes. Maar u moet zeker tochten in de omgeving maken om de echte Baliemvallei en haar bewoners te leren kennen. Hoogtepunten: Dani-dorpen, zwarte mummies, wandelingen/trekkings door prachtige landschappen en zoutpoelen. Schelpen waren het traditionele ruilmiddel. Er werden veel “oorlogen” tussen de Dani onderling uitgevochten. Dit waren geen zware gevechten als gevolg van haat, maar meer uitingen van militaire bekwaamheid. De wapens bestonden uit pijl en boog en speren. Iedere krijger dost zich mooi uit. Er is veel zendingswerk in de Baliemvallei verricht, maar het gunstig stemmen van geesten en voorouderverering is veel belangrijker dan het Christendom. Ceremonies worden gehouden en varkens worden geslacht om de geesten gunstig te stemmen.

Belangrijk om mee te nemen: goed schoeisel waar u lekker op loopt, warme kleding (want het kan hier behoorlijk koud worden!). Let er op dat er een alcoholverbod geldt in de Baliemvallei. Er mogen ook geen alcoholische dranken meegenomen worden.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief diner, binnenlandse vlucht, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids

Dag 2 Baliemvallei

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei51(13)

Excursie: Trekking door de zuidelijke Baliemvallei

Na een goed ontbijt, stapt u in de auto van het resort. U rijdt in een uur de hobbelige weg terug naar Wamena. Daar bezoekt u de lokale markt (er zijn drie markten in Wamena). Er wordt vooral veel groente, fruit en zoete aardappels verkocht. Van de markt wandelt u naar de brug die de Baliemrivier overspant. Aan weerszijden van de brug, in het water is het een drukte van belang. Men zwemt, wast zichzelf, men wast kleding en er worden zand en stenen gewonnen. U rijdt nog een uur verder langs schattige huisjes en zwaaiende mensen. De weg voert verder de Baliemvallei in, naar het zuiden. De weg houdt op bij het dorp Sogogma. Hier begint uw trekking. U loopt eerst een stukje door een bosrijk deel en dan steekt u een rivier over. Tijdens deze trekking steekt u een paar keer een riviertje over. Soms via wiebelige hangbruggetjes, soms via stapstenen, soms via een boomstam met een stuk rotan als leuning. U ziet onderweg diverse dorpjes van de Dani-stam. Opvallend zijn de mooie ronde hutten met grasdaken. Er zijn heel veel stukken land die bewerkt worden. U ziet voornamelijk vrouwen die hard aan het werk zijn. Ook hout moet gehaald worden en wordt op het hoofd vervoerd. Voortdurend kunt u genieten van prachtige vergezichten over de Baliemrivier en de groene vallei. Vroeg in de middag heeft u een picknicklunch, bijvoorbeeld in het dorp Seinma bij de kerk. U wandelt naar het dorp Kurima en van daaruit loopt u terug naar de auto. Een prachtige wandeling waarbij u veel ziet van de natuur en de Dani-dorpjes. Er zit een beklimming in en een afdaling. Sommige stukjes zijn even zwaar, maar over het algemeen is het heel goed te doen. Aan het einde van de middag bent u weer terug in het Baliem Valley Resort.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 3 Baliemvallei

Excursie: Varkensfeest

De mooiste excursie die er te maken is in de Baliemvallei is het bijwonen van een varkensfeest. De dorpelingen van de Dani-stam worden van tevoren ingelicht en kopen een varken. U gaat in de ochtend per busje naar het dorp waar het spektakel plaats gaat vinden. Als u uitstapt, is het eerste wat u ziet een Papoea die in een paal klimt. Hij roept luid. Vanuit de begroeiing komen allemaal Papoea-mannen in traditionele dracht (dus met peniskoker en verentooi) te voorschijn. Zij voeren een schijngevecht met speren op. Zeer indrukwekkend om te zien en hun woeste uitroepen te horen! Vervolgens zingen ze een lied om u te verwelkomen. Hun luide uitroepen en eenvoudige danspassen zijn geweldig om te ervaren. Daarna wordt u begeleid door hun gezang het dorp ingelokt. Daar wachten de vrouwen, ook in traditionele kleding (grasrokjes). Sommige mannen hebben hun gezicht ingesmeerd met witte, rode of zwarte kleuren. Ze dragen prachtige hoofdtooien met veren. Anderen hebben een varkenstand door hun neus. Sommige vrouwen hebben ook hun huid beschilderd. Al met al biedt het varkensfeest zeer veel fotogenieke momenten. U kunt de mensen uitgebreid en zonder problemen fotograferen. Er is zoveel te zien, dat u haast niet weet waar u kijken moet! De mannen en vrouwen dansen tezamen en vervolgens wordt het varken gedood met pijl en boog. Er wordt een vuur gemaakt en stenen en het varken worden op het vuur gelegd. Hier wordt het vlees even aangebraden. De gloeiendhete stenen worden in een kuil gelegd. Hier bovenop komen groenten, zoete aardappelen, heel veel groen en het varken. Alles wordt goed toegedekt en men laat het vlees ongeveer een uur stoven. In die tijd kunt u uw lunchpakket opeten en verder rondkijken in het dorp. Na een tijdje is het eten gaar. Eerst krijgen de gasten en de mannen vlees. Wat overblijft en de groenten en aardappelen zijn voor de vrouwen en kinderen. Dit is een unieke mogelijkheid om een dag bij de Papoea’s door te brengen en een goede indruk te krijgen van hun leven. Het biedt bovendien een unieke mogelijkheid tot het maken van foto’s van de mensen in hun traditionele kledij. Dit is zondermeer onze favoriete excursie in de Baliemvallei!

U neemt afscheid van uw chauffeur.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, varkensfeest

Dag 4 Baliemvallei - Patipi Dibawa

Indonesie-Irian-Jaya-Korowai-boot(13)

In de ochtend wordt u naar de luchthaven van Wamena gebracht. U vliegt naar Yahokimo (oftewel Dekai), dat aan de oever van de Brazzarivier ligt. De vlucht duurt maar 35 minuten. Zorg dat u een raamplaats heeft, dan heeft u mooi zicht op het oerwoud dat van bovenaf wel broccoli lijkt. In Dekai brengt u een bezoekje aan de lokale markt. De laatste inkopen voordat u het oerwoud ingaat kunnen hier gedaan worden. Na een lunch in een lokaal restaurantje wordt u naar de haven gebracht. Deze ligt op 28 kilometer afstand, vanwege de slechte weg is het echter 1 uur rijden Als u aankomt, ligt de motorboot al klaar. Dit is een soort grote open kano met buitenboordmotor. U zit op een houten plank (soms lange tijd!). De crew heet u welkom. U vaart vandaag in zo’n 2 uur naar het dorpje Patipi Dibawa waar de tenten worden opgezet. U kunt het dorpje nog even inwandelen. Voor de tent wordt gezorgd, u dient wel zelf een matje/matrasje mee te nemen. Verder dient u een slaapzak of lakenzak mee te nemen, klamboe, veel anti-muggenmelk, wc-papier, handdoek, goede waterdichte jassen, goede wandelschoenen, lege plastic zakken, vuilniszakken om uw bagage in te verpakken, zonnebrand en hoofddeksel (de boot is zonder afdak!), oordopjes. U dient voor deze reis over een goede conditie te beschikken. U dient goed ter been te zijn, soms moet u bijvoorbeeld over een 10 meter lange boomstam een riviertje oversteken. Het reisprogramma kan ter plekke aangepast worden. Weersomstandigheden en andere lokale omstandigheden kunnen dit noodzakelijk maken. De sanitaire voorzieningen zijn slecht onderweg, vaak ook vies. De plekken waar u slaapt zijn ook niet even schoon. Als u in een lokaal huis slaapt, wordt er binnen vaak een vuurtje gestookt en is het rokerig.

 

Overnachting in een tent bij Patipi Dibawa.

Inclusief lunch, diner, transfer, binnenlandse vlucht, vervoer per boot inclusief bemanning, Engelssprekende gids, kampeergerei

Dag 5 Patipi Dibawa - Mabul

Het ontbijt staat al vroeg klaar, want u heeft een lange dag voor de boeg. Gedurende 10 uur vaart u door het primaire regenwoud van de Brazzarivier naar de Siretrivier. In een kleine nederzetting wordt gestopt om te lunchen. Dan gaat u verder stroomopwaarts de Siretrivier op. Deze rivier is wilder dan de Brazzarivier. Reusachtige bomen staan langs de oevers. Dammetjes van boomstammen proberen de rivier nog enigszins in bedwang te houden. U zult respect krijgen voor de bootsmannen. Hier is ware stuurkunst vereist! Het loopt al tegen het einde van de dag als u Mabul bereikt. In Mabul wonen veel jonge Korowai-gezinnen. Zij zijn vanuit het oerwoud naar de rivieroevers getrokken in de hoop op meer eten en het makkelijker verkrijgen van levensmiddelen en andere goederen. Sommige gezinnen hebben zelfs een eigen houten bootje. De tenten worden in dit dorp opgezet, een vuur wordt gemaakt en na het avondeten bent u klaar voor de nacht.

 

Overnachting in tent.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, vervoer per boot inclusief bemanning, Engelssprekende gids, kampeergerei

Dag 6 Mabul

Indonesie-Irian-Jaya-Korowai2 Irian-Jaya-Korowai-treehouse_1

De gids heeft gisteren dragers ingehuurd in het dorp. U loopt vanaf Mabul oostwaarts. Al na 50 meter is het gedaan met de bebouwing en u bevindt zich midden in het primaire regenwoud. De komende dagen zal dit zo blijven! U loopt vandaag ongeveer 5 uur. Dan arriveert u in een nederzetting met 6 boomhutten op palen. De traditioneel geklede Korowai die hier wonen, vinden het net zo interessant om u te zien als andersom! Het tentenkamp wordt naast de boomhutten opgeslagen, of…… u bent ook van harte welkom om in één van de hutten te slapen. 6 meter of 25 meter boven de grond: aan u de keuze!

 

Overnachting in tent.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, kampeergerei

Dag 7 Korowai

U gaat met de Korowai naar de sagoplantages. Ongelooflijk om te zien hoe de Korowai met stenen bijlen de enorme bomen in no-time kappen en de sago produceren. Interessant om dit proces te zien. Mannen en vrouwen hebben ieder hun eigen taak. Sago is de belangrijkste voedselbron voor de Korowai. In de middag keert u terug naar de boomhutten. De familie zal een echt Korowai-jungle diner voor u bereiden. Het ene ingrediënt spreekt u vast meer aan dan het andere: papaja, sago-pannenkoeken, insecten, wormen, banaan…

 

Overnachting in tent.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, kampeergerei

Dag 8 Korowai

kinderen-korowai-Irian-Jaya_1 Korowai-Papua-Irian-Jaya-Indonesië

U verblijft nog een dag bij de lieve nomadenfamilie. Het is afwachten wat u vandaag te zien krijgt. Misschien moet er een huis gerepareerd of gebouwd worden. Misschien wordt er eten verzameld of wordt er gejaagd. Misschien moet er eerst een pijl en boog gemaakt worden. U draait mee in het normale dagelijks leven van deze stam. Als u meegaat om eten te verzamelen, zult u versteld staan van alles wat gegeten wordt: kakkerlakken, spinnen, wormen, insecten en andere kleine dieren. U mag proeven als u wilt!

 

Overnachting in tent.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, kampeergerei

Dag 9 Korowai - Mabul

Het is tijd om afscheid te nemen van de jungle-bewoners die nog in het stenen tijdperk lijken te leven. U zult ze nooit meer vergeten! In ongeveer 5 uur loopt u weer terug door de jungle naar Mabul. De dorpelingen zullen wat zelfgemaakte souvenirs aanbieden. U overnacht weer in Mabul.

 

Overnachting in tent.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, kampeergerei

Dag 10 Mabul - Patipi Dibawa

Korowai-Irian-Jaya-Indonesië(13)

Het duurt bijna de hele dag om weer terug te keren naar Patipi Dibawa. Alhoewel: de terugweg gaat veel sneller dan de heenweg omdat u nu stroomafwaarts vaart over de Siret. Aan het einde van de middag arriveert u in Patipi Dibawa. De tenten worden weer opgeslagen in dit klein dorp aan de Brazzarivier.

 

Overnachting in tent.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, vervoer per boot inclusief bemanning, Engelssprekende gids, kampeergerei

Dag 11 Patipi Dibawa - Wamena

Vanaf Patipi Dibawa is het ongeveer 2 uur varen naar Dekai. Daar neemt u afscheid van de bemanning van de boot. U gaat naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Wamena. Geniet van uw relatief luxe hut in het Baliem Valley Resort.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, vervoer per boot inclusief bemanning, binnenlandse vlucht, transfer, Engelssprekende gids

Dag 12 Wamena

Na het ontbijt, einde van dit arrangement.

 

Inclusief ontbijt

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën