1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bouwsteen Ché Guevara route

Vanaf de stad Santa Cruz een mooie route naar Samaipata. Bij Samaipata bezoekt u het imposante fort en het kleine gezellige centrum. De bergen in, over de route die Ché Guevara tijdens zijn vrijheidsstrijd volgde. Onderweg enorme cactussen, groene lorres en condors.

Het ziekenhuis waar Ché’s dode lichaam aan de wereld werd getoond. Slapen in een oud telegraafkantoor. Een klein museum, Ché’s mausoleum, een hike naar een waterval; kortom veel afwisseling tijdens dit reisonderdeel.

Niet-toeristisch gebied
Interessante verhalen over Ché
Slapen in een museum
Peru-route-Colca-Puno-Judith
Judith
Voor mij voelt Latijns-Amerika als thuiskomen. De geuren, de mensen, het gevoel van contact met de aarde en ontelbaar veel mooie plekken.
Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara_5_622548
Tamara
De tour vanuit Uyuni over de zoutvlaktes, langs gekleurde meren en vulkanen staat in mijn top 3 van mooiste landschappen. Ik vertel u er graag over.

Reis van dag tot dag: Ché Guevara route

Dag 1     Santa Cruz - Samaipata

Dag 2     Samaipata

Dag 3     Ché Guevara route naar La Higuera

 

Dag 4     Ché Guevara route naar Villa Serrano

Dag 5     Ché Guevara route naar Sucre

100% maat werk

Dag 1 Santa Cruz - Samaipata

Herfstkleuren-Santa-Cruz-Bolivia_2_352938 Muurtekeningen-Santa-Cruz-Bolivia Straten-van-Santa-Cruz-Bolivia

U wordt bij uw hotel in Santa Cruz opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Samaipata gebracht.

 

Samaipata is een overzichtelijk dorp met kleurige huizen. Het ligt op ongeveer 1650 meter hoogte en is daardoor prima om langzaam aan de hoogte te wennen. De Inca’s woonden er al en zij hebben de naam aan het dorp gegeven. Samaipata betekent “uitrusten in de hoogte”. De straten zijn in vierkanten aangelegd. Zoals in bijna iedere stad in Zuid-Amerika is er een centraal plein. Hier staat de kerk en zijn een aantal gezellige restaurants en terrassen. Het park is een verzamelplaats voor de lokale Bolivianen, maar er zitten ook talloze backpackers. Dat bepaalt een beetje de sfeer. Het is gemoedelijk. Vlak bij het Centrale Plein is ook de markt. Weinig souvenirs, want er komen nog relatief weinig toeristen. U ziet stallen met groente, fruit, vlees, huishoudelijke artikelen enzovoorts. Zoek ’s avonds een gezellig restaurant uit. Er is veel keuze in Samaipata, zowel met Boliviaanse specialiteiten als met internationale gerechten. Een specialiteit die u hier kunt eten is pique a lo macho: patat met daarbovenop stukjes rundvlees, ui, paprika, stukjes worst, saus, hete pepers, ei en geitenkaas.

 

Overnachting in Samaipata.

Inclusief ontbijt, privétransfer

Dag 2 Samaipata

Opgraving El Fuerte in Samaipata - Bolivia

U bezoekt de archeologische opgraving El Fuerte.U kunt een gids inhuren, maar ook zelf rondlopen. De route is zeer goed aangegeven, dat kan niet missen. U krijgt een folder met wat informatie mee. Het kan behoorlijk warm zijn boven op het fort. Vraag de chauffeur om u naar een balneario te brengen. Een zwembad in de natuur. Hier is het heerlijk opfrissen. Er zijn er diverse rond Samaipata. Er zijn ook enkele watervallen in de omgeving van Samaipata. Als u zin heeft in een hike, is het een aanrader om hier naar toe te gaan. En wat dacht u van Boliviaanse wijn? Nooit van gehoord? Wij tot ons bezoek aan Samaipata ook niet. Maar bij Samaipata zijn maar liefst twee bodega’s. Ze zijn te bezoeken, u krijgt er een rondleiding en er is een wijnproeverij. Zwerf nog wat rond door de kleine straten van het centrum en breng een bezoek aan het Archeologisch Museum. Uw entreebewijs van El Fuerte is hier ook geldig. Als u niet in het Nationale Park Amboró geweest bent, is er een mogelijkheid om dit vanuit Samaipata te bezoeken.

 

Overnachting in Samaipata.

Inclusief ontbijt

Dag 3 Samaipata - La Higuera

De route van Samaipata naar La HIguera - Bolivia Bezienswaardigheden onderweg van Samaipata naar La Higuera - Bolivia

U maakt kennis met uw chauffeur voor de komende dagen. U rijdt door een aantal dorpen en bezoekt eventueel een markt. Daarna komt u al snel in een totaal ander gebied. Heel droog met veel cactussen. En dan wel cactussen zo groot als bomen. Kleurrijke lorres en bijzondere spechten komen in dit gebied voor. U arriveert in Vallegrande. Deze plaats heeft een zeer belangrijke historie. Nadat Ché Guevara was geëxecuteerd werd hij overgebracht naar het ziekenhuis van Vallegrande, werd hij hier gewassen en in een soort mortuarium (niet meer dan een stenen tafel) gelegd. Journalisten en de bevolking werden uitgenodigd om te laten zien dat hij echt dood was. Ché Guevara is bekend om zijn strijd tegen het kapitalisme en voor het socialisme. Niet alleen in Cuba, maar ook in Bolivia heeft hij gewoond en gestreden. U bezoekt zijn mausoleum en een museum.

 

Net buiten Vallegrande slaat u van de verharde weg af. De natuur is indrukwekkend, misschien spot u een condor. Bij een hooggelegen punt wacht u op de zonsondergang boven de bergen. Net na het donker arriveert u in La Higuera. Morgen gaat u dit dorp bekijken. Nu genieten van een diner bij kaarslicht. U overnacht in het oude telegraafkantoor. Heel charmant, maar wel simpel, u heeft geen eigen douche en toilet.

 

Overnachting in La Higuera.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto met chauffeur, entrees

Dag 4 La Higuera - Villa Serrano

U bekijkt het hotel waar u geslapen heeft, dit is een museum op zich. Hier bevond het voormalige huis van de telegrafist en zijn kantoor zich. Vanaf hier is doorgegeven dat Ché Guevara en zijn mannen zich in de omgeving bevonden. Hiervandaan zijn ze verraden. En nadat hij gevangen genomen was, kwam hier de opdracht om hem te executeren. Zijn lichaam heeft nog op de binnenplaats gelegen. U wandelt naar een monument voor Ché en een klein museum. Vroeger was dit een school, hier is Ché Guevara daadwerkelijk doodgeschoten. Als u wilt, kunt u een downhillmountainbiketour bij La Higuera erbij boeken.

 

Vandaag heeft u weer een mooie tocht voor de boeg. Er zijn diverse wandelmogelijkheden. Aan het einde van de rit, wordt u nog even door elkaar geschud voordat u in de loop van de middag in Villa Serrano aankomt.

 

Vanmiddag of morgen gaat u naar het museum en naar een charangomaker. Beiden zijn niet gegarandeerd, omdat er geen officiële openingstijden zijn. Een charango is een muziekinstrument, dat typisch voor Bolivia is. Het is een instrument met tien of twaalf snaren. Vraag of de charangomaker ook wat wil spelen. ’s Avonds eet u in een lokaal restaurant in Villa Serrano. Er is niet zo heel veel keuze. U overnacht in een eenvoudige hostel.

 

Overnachting in Villa Serrano.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto met chauffeur, entrees

Dag 5 Villa Serrano - Sucre

Uitzicht over de stad Sucre - Bolivia

Geniet van het steeds veranderende landschap. Het eerste uur is nog over een ongeasfalteerde weg, daarna is de weg verhard en beter.  U rijdt tussen hogere bergen. Bij Tomina bezoekt u één van de oudste kerken van Bolivia. In de omgeving van Zudañez slaat u af, toch weer even een onverharde weg op. Hier maakt u een wandeling. Iets verder stopt u bij een kloof. Stap ook hier uit en maak een korte wandeling. In de kloof leven kolibries. Niet die kleine, die u waarschijnlijk wel kent, maar deze exemplaren kunnen wel 30 centimeter groot worden. De naam van deze vogel is dan ook niet voor niets de kolibrie Gigante.

 

Verder naar Tarabuco. Zorg ervoor dat u hier op een zondag bent, als dat enigszins mogelijk is. In Tarabuco is iedere zondag de grootste markt in de wijde omtrek. Mensen uit alle dorpen komen hierheen om spullen te verkopen en te kopen. Prachtig om te zien hoe traditioneel mannen en vrouwen er nog bijlopen. Zoveel soorten hoofddeksels, zoveel kleuren, gegroefde gezichten, schattige kinderen met rode wangen op de rug bij hun moeder, poncho’s. De producten op de markt zijn ook een kijkje waard. Vanaf Tarabuco rijdt u in één tot anderhalf uur naar Sucre.

In Sucre neemt u afscheid van uw gids die u de afgelopen dagen over de Ché Guevara route heeft begeleid.

 

Sucre wordt de witte stad genoemd en die naam is terecht! Bijna alle gebouwen in de koloniale binnenstad zijn wit.

 

Inclusief ontbijt, lunch, auto met chauffeur, entrees

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën