1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Tips voor een reis naar Qatar
Irene3

Tips voor een reis naar Qatar

Irene Dijkstra Algemeen 7-4-2021

Het is handig om je goed voor te bereiden op je stopover Qatar. Daarom geven we je hier alle praktische informatie ter voorbereiding van je trip naar Doha. Misschien niet een bestemming waar je veel van weet of waar je meteen aan denkt, maar tijdens een stedentrip naar Doha, de hoofdstad van Qatar, is er zoveel te zien, te doen en te beleven! Of je nu op weg bent naar Afrika, Azië of Down Under: Qatar ligt op de route en de luchtvaartmaatschappij Qatar Airways biedt goede service tegen concurrerende tarieven.  

 

Beste reistijd voor Qatar?

Qatar heeft een woestijnklimaat. De gemiddelde temperatuur is 27 graden Celsius. In onze zomer kan het behoorlijk heet zijn, met temperaturen ver boven de 40 graden Celsius en uitschieters boven de 50 graden! De ideale periode om naar Qatar te reizen is van januari tot en met mei en van oktober tot en met december. De temperaturen liggen dan niet té hoog. Het regent er niet veel. Alleen in december en januari zijn er soms regenbuien.

 

Klimaat Qatar Gemiddelde temperatuur Gemiddeld aantal zonuren per dag Gemiddeld aantal dagen met regen
Januari 22 8 4
Februari 24 8 4
Maart 26 8 4
April 31 10 4
Mei 37 11 1
Juni 40 11 0
Juli 41 11 0
Augustus 40 11 0
September 38 10 0
Oktober 34 9 0
November 30 9 1
December 24 8 3

 

Aankomst in Qatar: Visa Waiver

Voor een privéreis naar Qatar heb je geen officieel visum nodig. Je krijgt een visum waiver voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Dit krijg je alleen als je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Qatar. Je moet kunnen laten zien dat je een doorreis- of terugreisticket hebt en een hotelreservering kunnen tonen.

 

De vlucht vanaf Schiphol duurt ongeveer 6 uur. Het tijdsverschil tussen Nederland en Qatar is maar één uur in de winter en twee uur in de zomer. Je hebt dus geen last van een jetlag.

 

Inentingen zijn niet verplicht. Aanbevolen worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP.

        

Contact met het thuisfront

Op de luchthaven, in luxe hotels en in sommige restaurants heb je gratis Wifi.

 

Gewoontes en gebruiken

Qatar is een emiraat. Het ligt op een schiereiland in de Perzische Golf. Vroeger bestond de bevolking uit vissers en parelduikers. In het achterland trokken nomaden met hun geiten en schapen rond. Nu is het een land met tegenstellingen. Je ziet moderne wolkenkrabbers gebouwd volgens de meest bijzondere architectuur. Sjeiks scheuren rond in de duurste auto’s. Maar aan de ander kant zijn de tradities gebleven.

 

De Qatarezen spreken Arabisch. Het land is iets groter is dan de provincie Utrecht. In Qatar leeft de bevolking volgens de Islamitische wetgeving. Mannen lopen in witte gewaden en dragen een tulband op hun hoofd. Vrouwen kleden zich zeer degelijk en dragen een hoofddoek. Vijf keer per dag klinkt de oproep tot gebed vanaf de moskee.  

 

De regels met betrekking tot alcohol zijn streng. In eenvoudiger hotels en in veel restaurants is ook geen alcohol verkrijgbaar. In winkels kunt u ook geen alcohol kopen. Alleen in luxe, westerse hotels kun je een alcoholisch drankje bestellen. Neem ook geen alcohol mee vanaf huis of als souvenir op de terugweg naar huis. De invoer van alcohol, maar ook van varkensvlees is verboden.

 

Qatar staat bekend als een veilige bestemming met een vriendelijke bevolking. De arbeidsomstandigheden voor buitenlandse werknemers zijn dikwijls heel slecht, maar als toerist ben je van harte welkom. Ook vrouwen die alleen reizen, kunnen prima naar Qatar.

    

Kleed je netjes aan, bedek zoveel mogelijk je huid, wees een beetje terughoudend in de omgang met mannen en dan voel je je prima op je gemak. Een hoofddoekje dragen is niet nodig, behalve als je een openbaar gebouw of een moskee bezoekt. Ook voor mannen geldt de regel dat zij hun knieën en schouders moeten bedekken. Zwemkleding is niet toegestaan op openbare stranden! Alleen bij de zwembaden van resorts kun je gewoon in je badkleding liggen.

 

Net zo als in ieder Islamitisch land wordt in Qatar de Ramadan gevierd. Kun je tijdens de vastenperiode en de Ramadan naar Doha reizen? Wij raden dit niet aan. Veel restaurants zijn gesloten. Soms is een restaurant in een hotel wel open en mogen westerse mensen wel eten, maar Arabieren niet. Op straat mag je helemaal niet met eten lopen of een sigaret roken. Zelfs als je een slokje water neemt op straat, nemen strenge moslims daar aanstoot aan. Dus je kunt wel reizen, maar het verhoogt je vakantiegevoel niet.

 

In Qatar is homoseksualiteit strafbaar. Men is hier echt streng in. Het wordt niet getolereerd als twee mannen hand in hand lopen of elkaar kussen in het openbaar. Houdt u hier rekening mee als u een stedentrip Doha boekt.

 

Is een stedentrip naar Qatar duur?

Het prijsniveau in Qatar ligt iets lager dan in Nederland. De munteenheid in Qatar is de Riyal of Rial, afgekort QAR. 100 Rial is 24 Euro (april 2021). Zo lang je geen biertje bestelt, word je niet op kosten gejaagd tijdens je verblijf in Doha. Een maaltijd in een lokaal restaurant kost je ongeveer 10 Euro. Ga je naar een wat netter restaurant dan kun je denken aan Europese prijzen. Taxiritten zijn ook goed te betalen. Koffie is er van nog geen Euro tot 2,5 Euro. Je bent pas veel geld kwijt als je alcohol besteld. Voor een glas bier betaal je meer dan 10 Euro.

 

In Qatar zijn fooien niet heel gebruikelijk. In een restaurant of hotel is men blij met 10%.

       

Lekker eten in Qatar

Het meest bekend uit de Arabische keuken zijn de verrukkelijke voorgerechten. Als je er een aantal bestelt, kun je daar al snel je hele maaltijd mee doen. Men noemt dit mezze. Bestel daar de verse pitabroodjes bij en je zit te smullen. Denk aan diverse soorten hummus, baba ganoush van aubergines, pasteitjes, vegetarische balletjes van bulgur en salades. Als hoofdgerecht serveert men lam of spiesen met vlees. Nooit varkensvlees! Wel eten de Qatarezen kameel. Men eet veel rijst, maar ook aardappels. Veel gegeten groentes zijn aubergine, courgette, tomaat en wortel.

 

Bestel bij het ontbijt de heerlijke yoghurt en kaas. In toetjes wordt vaak deeg, rijst, melk, kardemom, rozenwater, suiker  en honing gebruikt.

 

We raden het af om kraanwater te drinken in Qatar.

 

Voltage en stekkers

Het type stekker en stopcontact dat er in Qatar is, verschilt van de Nederlandse. Ze hebben drie pootjes, die niet rond maar plat zijn. Neem dus een wereldstekker mee.

 

Benieuwd wat Doha, Qatar, nog meer te bieden heeft? Neem contact met ons op.

 

Irene,

Van Verre