1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Oudtshoorn

Struisvogels in Oudtshoorn

Tussen de Zuid-Afrikaanse bergketens Outeniqua, Langeberg en Swartbergen ligt Oudtshoorn. Dit is de grootste stad in de Kleine Karoo, onderdeel van het gebied Karoo, dat in de Khoi Khoi-taal ‘plaats van weinig water’ betekent. Het halfwoestijngebied met zijn droge, hete klimaat is de enige plek in Zuid-Afrika waar het voedsel van de struisvogel groeit: luzerne. Oudtshoorn is rijk geworden door het fokken van deze karakteristieke loopvogel - nu houdt men er meer dan driehonderdduizend.

 

Oudtshoorn en haar struisvogelpaleizen

Aan het eind van de negentiende eeuw waren struisvogelveren niet alleen in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld in de mode. Oudtshoorn maakte gretig gebruik van al zijn veren en al gauw wemelde het er van de struisvogelfokkerijen. De snel verkregen rijkdom toverde spectaculaire Victoriaanse landhuizen in de stad. Die ‘struisvogelpaleizen’ kunt u tijdens uw rondreis Zuid-Afrika bezichtigen. Het CP Nel-museum staat bekend om zijn mooie zandstenen gevel, collectie antiek en oude vuurwapens maar leert u ook meer over de geschiedenis van de stad. Loop gelijk even binnen in Oudtshoorns stadhuis Le Roux, dat naast het museum staat. De struisvogelmode is inmiddels minder populair, dus exporteert Oudtshoorn nu vooral struisvogelvlees, -eieren en –leer.

 

Bezienswaardigheden in Oudshoorn

Nu u toch in de omgeving bent is een bezoekje aan een struisvogelboerderij bijna een must. Tijdens een rondleiding leert u veel over de struis en het ei. Deze nieuwsgierig vogels paraderen gracieus in hun kraal en u kunt zelfs de grote eieren vasthouden. De eierschaal is zo dik en sterk dat een volwassene hier op kan staan zonder dat het breekt. De grootste en gerenommeerde fokkerijen zijn Highgate Ostrich Show Farm en Safari Ostrich Farm. Iets kleiner en eenvoudiger is de Cango Ostrich Farm. De leukste ervaring is natuurlijk wanneer u op een kleine struisvogelboerderij bij de boer en zijn gezin overnacht. Ervaar hier het èchte boerenleven en de meesterlijke dieren van de droge Karoo.

 

Dagexcursies vanuit Oudshoorn

De Cango Wildlife Ranch is één van de belangrijkste cheetafokkerijen van het land en een bezoek meer dan waard. Ontmoet tamme jachtluipaarden en/of loop over de hoge wandelpaden langs leeuwen, poema’s en jaguars. Als u de zon wilt ontvluchten, zijn de enige druipsteengrotten van Zuid-Afrika een uitkomst. De Cango Caves herbergen imposante druipsteenformaties zoals Cleopatra’s Needle of Frozen Waterfall en zijn daarmee één van de grootste natuurwonderen van Afrika.

 

De Swartbergpas vanuit Oudshoorn

De spectaculaire onverharde Swartbergpas is misschien wel de allermooiste binnen Zuid-Afrika. De ruim 25 kilometer lange pas bestaat uit veel (haarspeld)bochten en prachtige vergezichten. Na iedere bocht is het weer een verrassing welk landschap er tevoorschijn komt. Het lijkt alsof u onderdeel bent van een schilderij. Geniet van adembenemende vergezichten, maar blijf wel goed op de weg letten! Een maal op Die Top kunt u even de benen strekken alvorens u aan de afdaling naar Prince Albert begint.

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Oudtshoorn
Zuid-Afrika-Tuinroute-strand-Zuid-Afrika
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Autorondreis Zuid-Afrika: Tuinroute en Krugerpark

Zuid: Kaapstad, Robbeneiland > Franschhoek > Swellendam, Kaap-Hollandse huizen > Oudtshoorn, struisvogels > Nature’s Valley, natuurgebied. Noord: Johannesburg > Hazyview > Krugerpark, Big Five > vertrek Johannesburg.

Zuid-Afrika-Krugerpark-Safari-Lodge
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Autorondreis Zuid-Afrika: Country House en Safari Lodge

Zuid: Kaapstad > Franschhoek, wijnlanden > Oudtshoorn > Knysna, tuinroute > Oyster Bay. Midden: Durban > St. Lucia > Mkuze, wildpark. eSwatini (Swaziland): Ezulwini Vallei. Noord: Krugerpark, Big Five > Hazyview, Panoramaroute > Johannesburg.