1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Johannesburg

Bruisend Johannesburg

Johannesburg, of Joburg, ligt in de provincie Gauteng, dat ‘gouden plek’ betekent. De bedrijvige commerciële stad staat bol van levenslust en heeft zijn bestaan te danken aan de goudkoorts. Toen er in 1886 goud werd gevonden, groeide de stad binnen enkele jaren uit tot de grootste van Zuid-Afrika. Inmiddels is Johannesburg het financiële centrum van Zuid-Afrika, met hoge wolkenkrabbers en groene buitenwijken. Vanaf het uitkijkplatform op de top van het Carlton Centre Office Tower, 223 meter hoog, heeft u een weids uitzicht over de stad. Van het exclusieve Melrose Arch tot de hippe en trendy wijk Maboneng in het hart van de stad. Van het blanke Sandton, Rosebank en Randburg naar het rauwere, muzikale Newtown. Johannesburg is het gevarieerde Zuid-Afrika met al zijn contrasten in het klein. Een ideaal startpunt van uw individuele rondreis Zuid-Afrika.

 

 

Geschiedenis van Johannesburg

Johannesburg en geschiedenis zijn twee woorden die vaak in een zin voorkomen. En de geschiedenis gaat zelfs terug tot in de prehistorie. In de grotten bij Sterkfontein, vlak buiten Johannesburg, zijn resten gevonden van de eerste mensen. In 1886 werd de stad Johannesburg gesticht om de duizenden goudzoekers te huisvesten. De stad lag in het toenmalige Transvaal, dat door Nederlandse kolonisten (boeren) geregeerd werd. Het botste echter tussen de goudzoekers en de boeren, wat uiteindelijk leidde tot de Tweede Boerenoorlog. Veel inwoners van Johannesburg vluchtten weg. De Britten wonnen deze oorlog en de Unie van Zuid-Afrika werd opgericht. In de Tweede Boerenoorlog was de basis voor de Apartheid gelegd. Dit officiële systeem van rassensegregatie was tussen 1948 en 1994 van kracht in Zuid-Afrika. In 1994 waren de eerste multiraciale verkiezingen en werd Nelson Mandela tot president gekozen.

 

Kaart van Johannesburg

Johannesburg is een hele grote stad met veel verschillende wijken. Heeft u maar een dag de tijd, verken de stad dan per hop-on-hop-off bus. Zoek een plekje op het dak van de rode bus, lekker in de open lucht, en hop van de ene bezienswaardigheid naar de andere. De bus rijdt een vaste ronde door de stad en een andere ronde door de buitenwijken, beide rondes zijn te combineren om zo alle bezienswaardigheden aan te kunnen tippen.

 

Weer in Johannesburg

In Zuid-Afrika zijn de seizoenen omgedraaid. Als het bij ons winter is, is het daar zomer, en andersom. Van november tot en met maart is het lekker warm in Johannesburg, met temperaturen die vaak boven de 25 graden uitkomen. In die maanden valt er ook wat meer regen. Vanaf april wordt het droger en daalt de temperatuur naar zo’n 20 graden overdag. Juni tot en met augustus zijn de ‘koudste’ maanden met een gemiddelde temperatuur van 18 graden. Aangezien de zon dan wel veel schijnt, en er bijna geen regen valt, zijn dat zeker ook prettige maanden om de stad te verkennen. Bent u benieuwd naar het klimaat in heel Zuid-Afrika? Bekijk ons klimaatoverzicht.

Voorbeelden rondreizen en bouwsteen naar Johannesburg
Zuid-Afrika-Tuinroute-strand-Zuid-Afrika
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Tuinroute en Krugerpark

Zuid: Kaapstad, Robbeneiland > Franschhoek > Swellendam, Kaap-Hollandse huizen > Oudtshoorn, struisvogels > Nature’s Valley, natuurgebied. Noord: Johannesburg > Hazyview > Krugerpark, Big Five.

Zuid-Afrika-Krugerpark-Safari-Lodge
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Country House en Safari Lodge

Zuid: Kaapstad Franschhoek, wijnlanden > Oudtshoorn Knysna, tuinroute > Oyster Bay. Midden: Durban > St. Lucia > Mkuze, wildpark. eSwatini (Swaziland): Mlilwane Wildlife Sanctuary. Noord: Krugerpark, Big Five > Hazyview, Panoramaroute.

Zuid-Afrika-Marakele-Uitzicht
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Onbekend Limpopo

 

De Noordkaap van Zuid-Afrika, of te wel de regio Limpopo. Bezoek het natuurpark van Marakele en ontdek de vergezichten bij Zoutpansbergen.