1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie Swaziland

Swaziland beslaat ongeveer de helft van Nederland, maar door het landschap lijkt het net of u een wereldreis maakt! Zo torenen hoogvlaktes 1300 meter boven het land uit, terwijl sommige streken nog geen 200 meter hoogte bereiken. Watervallen stromen in groene valleien, maar sommige boslandschappen zijn bijna tropisch droog. De moeraslanden, heuvels, savannen en rotsen van Swaziland worden onderverdeeld in vier gebieden: Hoogveld, Middelveld, Laagveld en het weelderige berglandschap Lubombo. Swaziland heeft bovendien zes oogverblindende nationale parken, die stuk voor stuk de geografische schoonheid van het land etaleren.

Praktische info Swaziland

Praktische info Swaziland

Plaatsen in Swaziland

Plaatsen in Swaziland

Natuur in Swaziland

Natuur in Swaziland

Swaziland: koninkrijk

Koning Mswati III is sinds 1986 de koning van Swaziland. Het koningschap kenmerkt zich door nationale tradities. Zo draagt de koning soms een luipaardvacht, worden er ceremonies voor hem gehouden en is het toegestaan meerdere vrouwen te hebben. In 2015 heeft Mswati vijftien vrouwen en vijfentwintig kinderen. Dat is echter niets vergeleken met zijn vader, Sobhuza II,  die er meer dan 125 echtgenotes op nahield. De polygame Sobhuza stierf toen Mswati pas veertien jaar was. Sobhuza’s vrouw Dzeliwe Shongwe, na een jaar opgevolgd door Ntfombi Tfwala, werd regentes. Toen Mswati III de troon besteeg, werd Ntfombi (Mswati’s moeder) benoemd tot koningin-moeder - de Afrikaanse titel Indlovukazi betekent zoiets als vrouwtjesolifant. Zij is het spirituele en nationale staatshoofd van Swaziland.

 

De administratieve macht ligt bij koning Mswati III en daar maakt hij graag gebruik van. Hoewel er een grondwet en ministerraad is aangesteld, ligt het eindwoord steevast bij hem. Mswati III zou een exorbitante levensstijl hebben met dure auto’s en extravagante paleizen, terwijl het land arm is en de meeste bewoners met 2 dollar per dag moeten rondkomen. Politieke partijen zijn illegaal: bij parlementsverkiezingen in 2013 konden alleen individuele partijen zich kandidaatstellen. Toch heerst er in Swaziland een grote loyaliteit aan de koning. Het land is één van de weinige absolute monarchieën in Afrika, wat uw Swaziland reis extra bijzonder maakt.

Kindjes in Swaziland

Bevolking Swaziland

De Swazi zijn een vriendelijk volk dat u met een brede glimlach en open armen in hun unieke landje  verwelkomt. Er woont ruim een miljoen mensen in dit kleine koninkrijk, waarvoor hard gevochten is. Het begon ooit met de Nguni-stam. In de 18e eeuw trokken zij onder leiding van hun koning Ngwane III weg uit het rumoerige Maputo in Mozambique, op zoek naar een vrediger oord. Onderweg botsten zij op Zoeloes die hen niet zonder slag of stoot door hun land wilden laten – dus besloten de Nguni zich noordelijk van het Zoeloegebied te vestigen: in Swaziland. Het markante koninkrijk is vernoemd naar koning Mswati II, die het land in de negentiende eeuw heeft verenigd tot wat het nu is. Inmiddels bestaat 97% van de bevolking uit Swazi - de resterende drie procent wordt gevuld door andere Afrikaanse volken en een klein aantal Europeanen, die door hun goudkoorts naar Swaziland werden geleid. U zult op uw reis in Swaziland een interessante traditionele cultuur meemaken, waar de bevolking ontzettend trots op is.

 

Mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Swaziland

Een reis in Swaziland is een culturele ontdekkingstocht: het landje heeft een cultureel erfgoed dat ook in Afrika uniek is. Het is een mix tussen Europese en Afrikaanse gebruiken – naast traditionele dorpen vindt u hier casino’s en moderne winkelcentra. Tijdens het Apartheidsregime was Swaziland voor Zuid-Afrikanen zelfs een soort toevluchtsoord, waar gokken, ongecensureerde films en interraciale relaties niet verboden waren. De Cultural Village in het Mantenga Nature Reserve biedt u een kijkje in de Swazi-levensstijl rond 1850: in dit levende museum zijn dansdemonstraties zoals de Sibhaca nog de orde van de dag.

 

Onderweg in Swaziland passeert u ongetwijfeld traditionele inwoners met kleurrijke kledij zoals de mahiya, een vrolijke omslagdoek. Schoolkoren en ceremonies tonen aan dat muziek en dans ontzettend geliefd zijn. Swaziland bruist van de energie en levenslust! In mei stroomt het land vol voor het Bushfire Festival, waar jaarlijks de beste muzikale artiesten optreden. De rest van het jaar heeft u ook de kans om het echte leven in Swaziland te beleven. Zo wordt in december of januari (afhankelijk van de stand van de maan) het nieuwe jaar feestelijk ingeluid met de Incwala-ceremonie: een nieuw jaar, vers fruit maar vooral ook de koning wordt gedurende een paar weken gevierd met zang, dans en vreugdevuren. In augustus of september verzamelen tienduizenden jonge meiden zich op het landgoed van de koningin-moeder, met een rietstengel in de hand. Umhlanga (rietendans) is een ode aan de koninklijke familie en maagdelijkheid – al schijnt de koning op de laatste dag van het festival nog wel eens een nieuwe vrouw te kiezen. Beide ceremonies hebben een paar dagen waarbij toeschouwers meer dan welkom zijn: dit is uw kans de cultuur in Swaziland mee te maken.

DSC_0873 (4)

Talen in Swaziland

In Swaziland spreekt men Engels en Swazi (SwiSwati). Restaurantmenu’s bijvoorbeeld worden in het Engels geschreven en met het merendeel van de bevolking kunt u makkelijk communiceren. Sawubona is Swazi voor ‘hallo’, ngiyabonga betekent ‘bedankt’. Yebo is ‘ja’ en ha is ‘nee’. Swazi is ook één van de officiële talen van Zuid-Afrika.

 

Eten in Swaziland

In Swaziland worden onder andere pinda’s, rijst en ananassen verbouwd, maar maïs is het populairste ingrediënt van de maaltijd. Sishwala is een geliefd gerecht: dit is een maïspap met groenten en vlees. Pompoen, bonen en noten zijn ook in trek. Vlees daarentegen is voor de meeste inwoners een luxe, dus maken vleesgerechten speciale gelegenheden extra feestelijk. Swaziland is bovendien rijk aan fruit: hier vindt u mango, guave, bananen, avocado en roomappel vrijelijk in de natuur! Tussen januari en maart groeit de marulavrucht, waarvan de Swazi’s een lekkere fruitlikeur brouwen. Probeer het gerust eens uit tijdens uw Swaziland reis, de romige textuur lijkt op die van Bailey’s.

DSC_0562

Geschiedenis Swaziland

Swaziland is een relatief recent koninkrijk, hoewel archeologische vondsten bewijzen dat het gebied honderdduizend jaar geleden al bewoond was. Het land was niet altijd alleen van de koning: de Britten hielden Swaziland meermaals in hun greep. Zij annexeerden het gebied tussen 1877 en 1881, waarna de Zuid-Afrikaanse Boeren het stokje even overnamen. Tussen 1906 en 1968 hadden de Britten het echter weer voor het zeggen. Zij legden met hun grondwet de basis voor het onafhankelijke Swaziland (na 1968). In 1973 besloot koning Sobhuza II echter dat de grondwet te ver van de Swazi-cultuur stond - en werd het afgeschaft. 

 

De bevolking was niet bepaald tevreden met dit besluit, waardoor de volledige macht in Swaziland bij de koning kwam te liggen en politieke partijen illegaal werden. In 1995 en 1996 kwam de onrust tot een hoogtepunt met massastakingen, rellen, branden en demonstraties. Er werd uiteindelijk besloten tot een nieuwe grondwet, die in 2006 in werking werd gesteld. Hoewel vrouwenrechten daarin wat zijn verbeterd en er ministers zijn aangesteld, blijft het eindwoord voor de koning. Momenteel is het rustig in het land. In Swaziland heerst een prettige, gemoedelijke sfeer. De toekomst zal uitwijzen hoe het traditionele koninkrijk Swaziland zich schikt naar de standaarden van zijn hedendaagse volk.

 

Godsdienst in Swaziland

Verreweg de meeste inwoners van Swaziland zijn christen. Sommigen zijn moslim, hindoe of joods. Ook hangen veel een traditioneel Swazi-geloof aan, waarin geesten van voorouders een grote rol spelen. Hieruit komen sommige tradities voort, zoals het slachten van dieren en brouwen van bier. Voor iedereen in Swaziland is de koning belangrijk – de Incwala-ceremonie wordt dan ook door het hele land gevierd.

 

Lees meer over de natuurgebieden in Swaziland, over de steden en plaatsen en praktische informatie.