1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Arusha

Bergbeklimmen in Arusha

Arusha is de safarihoofdstad van Tanzania. Een markstad aan de voet van Mount Meru, vlakbij het verborgen pareltje Arusha National Park.

 

De marktstad Arusha

Mount Meru is de spectaculaire achtergrond van Arusha. Het is een stad die door veel reizigers als toegangspoort naar safariparken en Mount Kilimanjaro wordt gebruikt en de lokale bevolking heeft zich daarop aangepast. Bij een stadswandeling ziet u talloze safarijeeps door de straten van Arusha rijden en straatverkopers presenteren u allerlei souvenirs. Verkopen zit Arusha dan ook in het bloed: het is een echte marktstad waar koffie, tarwe en maïs wordt verkocht. Wandel gerust over de Masaïmarkt die op dinsdag bij Kisongo wordt gehouden of neem een kijkje bij de kunstenaars bij het Cultural Heritage. Hier wordt de tanzaniet verhandeld: een inheemse edelsteen die bekendheid vergaarde als sieraad van Elizabeth Taylor.  Misschien dompelt u zich onder in de Masaï-cultuur in de Maasai Gallery and Cultural Centre of tijdens een begeleide wandeling in het regenwoud van Monduli. Arusha is meer dan een korte stop op uw Tanzania reis.

 

Arusha National Park

Veel reizigers in Tanzania vertrekken naar grote wildparken zoals de Serengeti en vergeten daarbij het Arusha National Park te bekijken. Dat is jammer, al verklaart juist die rust waarom dit wildpark nog zo mooi is! Het wild wordt hier niet opgejaagd en graast in alle rust van de grond. Soms komt er een wandelaar voorbij, die met een ranger op pad gaan in dit stukje serene natuur. U trekt door schaduwrijke bossen, langs heuvels, kraters, moerassen en meren. De open vlakte in het midden van het park wordt ook wel de kleine Serengeti genoemd: giraffes, zebra’s, buffels en waterzwijnen trekken hier rond. De moerasbodem van de Ngurdoto-krater is eveneens een geliefd plek bij deze dieren. In de groenblauwe meren zoals Jembaba en Longil leven nijlpaarden, reigers en rietbokken en de Momella zoutmeren kleuren soms roze door vele flamingo’s. Wist u dat er naast luipaarden en hyena’s ook zeldzame zwart-witte franjeapen leven? Spring in een kano of wandel door de natuur – in het Arusha National Park zou zo maar eens een kudde olifanten aan u voorbij kunnen trekken.

 

Mount Meru bij Arusha

Behalve de Kilimanjaro ligt Mount Meru bij Arusha. De Masaï noemen dit Oldonyo Orok, de Zwarte Berg. De zwarte kleur maakt Mount Meru dan ook mysterieus en intrigerend, al is het uitzicht van de top nog spectaculairder! Laat u niet afschrikken: de klim is minder intensief dan die van zijn grote broer. Sterker nog, sommige klimmers van de Kilimanjaro doen even een oefenrondje op de Mount Meru. Toch kan het soms erg steil zijn en maken obstakels als grote rotsblokken u het niet té gemakkelijk. U kijkt onderweg naar de top (Socialist Peak) in de gapende krater op de berg, om u heen hoort u allerlei vogelgeluiden. In deze streek leven olifanten, giraffen, apen en buffels, dus houd uw ogen goed open. Als u niet zo’n klimmer bent, maakt u prachtige wandelingen in de lager geleden gedeelte van de berg. U kunt zelfs terecht bij medicijnmannen en genezers van de inheemse Waarusha-bevolking: de Tanzanianen op Mount Meru zijn nauw verwant aan de Masaï.