1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Praktische informatie Tanzania

Geldzaken in Tanzania

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (TSh). De actuele koers vindt u op www.wisselkoers.nl.

 

 

U kunt voor vertrek bij een GWK Travelex-kantoor uw euro’s inwisselen, al kunt u tijdens uw rondreis Tanzania in de grote steden bij de Barclays-banken geld opnemen. Houd hierbij wel in gedachten dat er kosten worden gerekend per transactie en dat u bij de meeste banken voor vertrek dient aan te geven dat u buiten Europa reist. Het kan zijn dat uw bankpas als voorzorgmaatregel in het buitenland nog is geblokkeerd, als u uw bank niet over uw reis informeert. Buiten de steden betaalt u contant. Vrijwel overal worden Amerikaanse dollars geaccepteerd, dus het is handig deze vanuit Nederland mee te nemen. Bij de nationale parken betaalt u met een elektronische pas die u ter plekke kunt kopen. In de grote steden van Tanzania kunt u in sommige hotels en supermarkten ook met creditcard betalen.

 

Het geven van fooi in Tanzania is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. U helpt dragers, taxi’s, barpersoneel en obers er ontzettend mee. Bij een safari en het beklimmen van de Kilimanjaro dient u ook een bedrag aan fooi mee te nemen voor uw gids, chauffeurs of koks.

 

Gezondheid in Tanzania

Voor een vakantie in Tanzania zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de zeven dagen voor uw reis een land bezoekt waar gele koorts voorkomt. In dat geval dient u een gele koorts-vaccinatie te hebben. Als u naar Zanzibar reist, dient u een cholerastempel aan te kunnen tonen. Verder wordt het aangeraden om u in te enten tegen gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio), hepatitis A en BMR (indien u die niet eerder heeft gehad). Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose aangeraden. Meningitis wordt alleen aangeraden voor reizigers die langer dan zes maanden in nauw contact met de bevolking blijven.

In Tanzania komt de malariamug voor. Het is daarom verstandig malariatabletten in te nemen en maatregelen te nemen tegen muggenbeten (zoals een klamboe, een muggenmiddel met DEET of bedekkende kleding).

 

Neemt u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:

 

  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam: www.lcr.nl en/of 0900-9584
  • Tropencentrum AMC, Amsterdam: www.tropencentrum.nl en/of 020-5663800
  • Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden: tel:071-5263636
  • Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam: www.havenziekenhuis.nl en/of 0900-5034090
  • Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam: www.vaccinatiebureau.nl en/of 020-6269890
  • Gezond op reis: www.gezondopreis.nl
  • GGD Nederland: www.ggd.nl

Als bewijs van vaccinatie ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Met name handig voor toekomstige reizen. U weet dan welke inentingen u al gehad heeft.

 

Nationale feestdagen in Tanzania

Naast algemene vrije dagen, viert Tanzania feest op:

  • 12 januari: Zanzibar Revolution Day
  • 5 februari: CCM Foundation Day
  • 26 april: Union Day
  • 7 juli: Saba Saba
  • 8 augustus: Nane Nane
  • 10 september: Prophet’s Birthday
  • 9 december: Independence Day

 

Daarnaast wordt het einde van de Ramadan en de geboortedag van de profeet Mohammed gevierd.

 

Reisdocumenten Tanzania

U heeft een visum nodig om naar Tanzania te reizen. Voor drie maanden bedragen uw visumkosten vijftig euro (en zeventig indien het een spoedaanvraag betreft). Het is verstandig om deze voor uw reis  aan te vragen bij het consulaat van Tanzania in Den Haag. U moet de volgende documenten overleggen: uw paspoort, een ingevuld aanvraagformulier, een kopie van uw ticket of boekingsbevestiging met retourdatum en twee pasfoto’s. Indien u de aanvraag schriftelijk doet, stuurt u vijftig euro in cash mee. Na enkele dagen wordt het visum naar u opgestuurd, of haalt u het persoonlijk op.

 

U kunt uw visum ook op het vliegveld in Tanzania aanvragen, al zou het kunnen dat u dan even in de rij moet staan. Betaal de kosten voor uw visum gepast, in dollars. Er bestaan ook online visumservices, al betaalt u dan wel wat meer. Verder moeten kinderen een eigen paspoort hebben, moet iedereen nog twee lege pagina’s hebben en dienen alle reisdocumenten bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig te zijn.

 

Tijdsverschil met Tanzania

Op reis in Tanzania hoeft u niet bang te zijn dat u uw familie thuis nooit kan spreken door het tijdsverschil. In de Nederlandse zomer is het in Tanzania maar één uur later, in de winter loopt Tanzania twee uur voor op de Nederlandse klok.

 

Veilig op pad in Tanzania

Tanzania is een fantastische vakantiebestemming, en met een beetje extra aandacht zult u veilig kunnen reizen. Vermijd dure sieraden, horloges of luxe apparatuur in het openbaar, let op tijdens het pinnen en laat uw waardevolle papieren in een kluisje. Met een gezond verstand zult u optimaal van uw rondreis kunnen genieten.

 

Vlag van Tanzania

De vlag van Tanzania is symbolisch voor het ontstaan van de republiek. Tanzania is namelijk een samensmelting van het vasteland Tanganyika en de eilandengroep Zanzibar. De naam is dus een combinatie van de twee – en de vlag ook! Tanganyika had namelijk een gestreepte vlag met groen, geel en zwart, Zanzibar gebruikte zwart, geel en blauw. Wat krijg je als je de kleuren bij elkaar stopt? Juist: de vlag van Tanzania.

 

Lees ook de algemene informatie Tanzania

 

Bekijk voorbeelden van onze rondreizen door Tanzania.