Geldzaken Namibie
De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar (N$). De actuele koers vindt u op www.wisselkoers.nl. Sam Nujoma, de eerste president van het onafhankelijk Namibië, siert de dollarbriefjes.
De Namibische dollar loopt gelijk aan de koers van de Zuid-Afrikaanse Rand. U kunt ook met randen betalen. Tijdens uw reis door Namibië kunt u vaak met uw Nederlandse bankpas op locatie betalen of geld opnemen, vooral in stedelijke gebieden. Houd hierbij wel in gedachten dat er kosten worden gerekend per transactie en dat u bij de meeste banken voor vertrek dient aan te geven dat u buiten Europa reist. Het kan zijn dat uw bankpas als voorzorgmaatregel in het buitenland nog is geblokkeerd, als u uw bank niet over uw reis informeert.
Het is echter, zeker in minder toeristische gebieden, aangeraden om een bedrag dollars op zak mee te nemen. Er is vaak weinig wisselgeld, dus briefjes met kleinere bedragen zijn handig. Het geven van fooi is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Houd rekening met een fooibedrag van 10%. Soms wordt de fooi in Namibië al door een restaurant of café in rekening gebracht.
Gezondheid in Namibie
Voor een vakantie in Namibië zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de zeven dagen voor uw reis een land bezoekt waar gele koorts voorkomt. In dat geval dient u een gele koorts-vaccinatie te hebben. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose aangeraden. In sommige gevallen wordt een vaccinatie tegen meningitis aangeraden.
In Namibië komt de malariamug voor. Het is daarom verstandig malariatabletten in te nemen en maatregelen te nemen tegen muggenbeten (zoals een klamboe, een muggenmiddel met DEET of bedekkende kleding).
Neemt u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:
- Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam: www.lcr.nl en/of 0900-9584
- Tropencentrum AMC, Amsterdam: www.tropencentrum.nl en/of 020-5663800
- Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden: tel:071-5263636
- Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam: www.havenziekenhuis.nl en/of 0900-5034090
- Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam: www.vaccinatiebureau.nl en/of 020-6269890
- Gezond op reis: www.gezondopreis.nl
- GGD Nederland: www.ggd.nl
Als bewijs van vaccinatie ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Met name handig voor toekomstige reizen. U weet dan welke inentingen u al gehad heeft.
Nationale feestdagen in Namibie
Naast algemene vrije dagen, viert Namibië feest op:
- 21 maart – Independence Day
- 4 mei – Cassinga Day
- 25 mei – Africa Day
- 26 augustus – Heroes’ Day
- 10 december – Human Rights Day
Reisdocumenten Namibie
U kunt zonder visum tijdens uw vakantie drie maanden in Namibië verblijven. U moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat na aankomst nog minimaal zes maanden geldig is.
Tijdsverschil met Namibie
Gedurende onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Namibië en Nederland. In de wintertijd is bij ons één uur vroeger. U zult dus geen last hebben van een jetlag.
Veilig op pad in Namibie
Namibië is een unieke vakantiebestemming, en met een beetje extra aandacht zult u veilig kunnen reizen. Vermijd dure sieraden, horloges of luxe apparatuur in het openbaar, let op tijdens het pinnen en laat uw waardevolle papieren in een kluisje. Met een gezond verstand zult u optimaal van uw rondreis kunnen genieten.
Vlag van Namibië
De vlag van Namibië is ontstaan ten tijde van de onafhankelijkheid in 1990. De kleuren zijn overgenomen van politieke partij SWAPO. Blauw symboliseert de Atlantische Oceaan, rood staat voor het volk en de moed van de onafhankelijkheidsstrijders. De rode baan heeft twee witte lijnen, de kleur van vrede en harmonie die nu in het land heerst. Groen staat voor de vegetatie in het jonge Afrikaanse land. De zon heeft twaalf stralen en verwijst naar de verschillende volkeren die in Namibië met elkaar samenleven.
Voltage en stekkers Namibie
In Namibië heeft u een driepootstekker nodig. Die vindt u in Nederland bij de ANWB, of op het vliegveld. Vaak worden die stekkers op allerhande locaties in toeristische gebieden en supermarkten verkocht. Er is een voltagenet van 220/240 volt.
Bekijk een voorbeeldreis van een rondreis Namibie of een bouwsteen Namibie.