1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Kalahari

De Kalahari is een uitgestrekt halfwoestijn in het zuiden van Afrika. De Kalahari staat bekend om zijn unieke landschap, met rode zandduinen, savannes en acaciabomen. Naast de prachtige landschappen heeft de Kalahari, ondanks dat het een halfwoestijn is, ook een verrassend gevarieerde flora en fauna met verschillende diersoorten, waaronder leeuwen, luipaarden, antilopen en verschillende vogelsoorten die zich hebben aangepast aan de omstandigheden in de regio.

 

 

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Kalahari-woestijn is diep geworteld in de eeuwenoude cultuur van de San-mensen, die ook wel bekendstaan als de Bosjesmannen. De Bosjesmannen zijn echte jager-verzamelaars en leven al meer dan 20.000 jaar in dit gebied. Ze hebben een rijke kennis van de woestijnomgeving en zijn mogelijk de oudste mensen op aarde. Ze staan mede ook bekend om hun kunstwerken op rotsen en het creëren van kliktalen die alleen zij begrijpen. De kennis die zij hebben van de natuur is zo diepgaand en intrigerend, dat een ontmoeting met dit wijze volk een onvergetelijke ervaring is tijdens uw rondreis door Namibië.

 

 

Kaart

Kalahari ligt grotendeels in Namibië, in het zuidwesten van Afrika. Het is een uitgestrekt woestijngebied dat zich over de grens van Botswana en Zuid-Afrika strekt.

 

 

Weer

Het weer in de Kalahari is over het algemeen heet en droog. In de zomers zijn de temperaturen extreem warm, boven de 35-40 graden Celsius, terwijl de winters hier koeler zijn met aangename dagtemperaturen tussen de 15-25 graden Celsius. In de nachten kan het flink afkoelen, zelfs tot onder het vriespunt.

 

 

 

Het natuurgebied in Kalahari

 

Acaciabomen en weversvogelnesten

De Kalahari lijkt een woestijn, maar er valt te veel regen om die titel te mogen dragen. Het water zakt echter gelijk naar ondergrondse reserves, waardoor het duinlandschap er toch droog en heet uit ziet. Vergis u niet: hoewel dagelijkse temperaturen boven de dertig graden komen, kan het ’s nachts wel vijftien graden vriezen. In de Kalahari komt u terecht in de onvervalste natuur. Op hobbelige zandwegen baant u zich een weg door de savanne, langs kameeldoornbomen en rivierbedden. Neem uw tijd om de takken van de acacia’s uitvoerig te bekijken. De bomen zijn karakteristiek voor de Kalahari: weversvogels bouwen hierin kolossale nesten die de gehele kruin kunnen bedekken. De nesten bestaan zelfs uit verschillende kamers. Andere vogels maken handig gebruik van de kunsten van de weversvogels – zo profiteert de pygmeevalk er zichtbaar van, wanneer hij er lekker bovenop zit. Ga gerust even picknicken in de buurt van de immense nesten, wie weet welke vogels van de Namibische Kalahari er even aan komen waaien.

 

Gemsbokken en Herero

De Kalahari is niet alleen leefwereld van vogels, er woont een fraaie diversiteit aan dieren op de uitgestrekte steppen. De gemsbok is het meest iconisch (door de kolonisten zo genoemd wegens een gelijkenis met de gems uit de Alpen) en het parmantige stokstaartje voor sommigen het leukste om te zien. Maar echte woestijndieren zoals aardvarkens, adders, schorpioenen en hyena’s leven hier naast Afrikaanse klassiekers zoals de olifant, jachtluipaard en giraffes. Ook hartebeesten, springbokken en struisvogels komen in de Kalahari voor. Die schatkist van dieren heeft dan ook een groot leefgebied: de wildernis reikt van Namibië tot Botswana en is in Zuid-Afrika te bezoeken in het Kgalagadi Transfrontier National Park. Bevolkingsgroepen zoals de Khoikhoi, Damara, Nama en Herero deelden de Kalahari vroeger met elkaar. Westerse kolonisatie in het ongerepte gebied ging niet altijd even goed, wat u kan zien tijdens een tripje naar aangrenzend missiestadje Gobabis. Mensen werden verdreven en gedwongen om met elkaar over woongrond te concurreren. In Gobabis ligt een begraafplaats voor de Herero: een belangrijke plaats in Namibië voor een jaarlijkse voorouderverering.

 

        

Tijdens deze rondreis en bouwsteen reist u door Kalahari
shutterstock_270278957
Namibië en Zuid-Afrika

Autorondreis: Kaapse kust en puur Namibië

Zuid-Afrika, zuid: Kaapstad > west: Paternoster > Clanwilliam > Springbok > Namibie, zuid: Fish River Canyon > Aus > Sossusvlei > midden: Swakopmund > Twyfelfontein > noord: Etosha NP > midden: Windhoek.

Namibie-Kalahari-Stokstaartje
Voorbeeldreis Namibië

Bouwsteen Namibië: Kalahari en Fish River Canyon

Het zuiden van Namibië

 

Natuurtochten in de Kalahari > wandelen langs de rim bij Fish River Canyon > in Aus wilde paarden observeren >via het spookstadje Kolmanskop naar Lüderitz.