1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Boek voor 30 april en annuleer kosteloos tot wel 6 weken voor vertrekLees meer

Mount Kinabalu en omgeving

Mount Kinabalu

De Mount Kinabalu is de op een na hoogste berg van zuidoost-Azië. Hij ligt in het Crockergebergte en meet 4.101 meter! Mount Kinabalu wordt meestal beklommen door echte alpinisten. De berg kan echter ook door wandelaars met een redelijke conditie bedwongen worden. Grillig rotsmassief en spitse bergtoppen steken dreigend boven het wolkendek uit. Hoe dichter u het gebergte nadert, des te meer u de betekenis ervan begrijpt voor de inheemse Kadazan. Zij noemen de berg ‘Aki Nabalu’, oftewel ‘de vereerde plaats van de doden’.

 

Op de pieken van de berg, de zetel van de goden, zouden de geesten van de overleden voorouders huizen. De stamleden durfden de top niet te beklimmen, uit vrees de zielenrust van de overledenen te verstoren. Verschillende andere mythes en taboes weerhielden de Kadazan de berg te beklimmen. Deze beletten Hugh Low, een jonge Britse officier, er niet van in 1851 een poging te doen de berg te beklimmen. De eer, als eerste de top te hebben bereikt, ging naar de Britse natuuronderzoeker John Whitehead. Deze noemde de top Low’s Peak, naar zijn voorganger.

In het parkkantoor krijgt u een excursie verzorgd door deskundige biologen. Deze wijzen u op de specifieke flora en fauna van het tropische regenwoud. Alleen al op Mount Kinabalu groeien achthonderd verschillende orchideeën en vierhonderd varensoorten. De natuur is heel divers. U ziet tropische vegetatie, maar ook planten die u eerder in de Alpen zou verwachten en door de wind kromgegroeide struiken. Ook zijn er tweehonderd soorten zoogdieren, bijna zevenhonderd vogelsoorten en meer dan honderd verschillende slangen.

 

 

Dan de berg op. De Kinabalu is zeker geen moeilijke berg, maar voor de beklimming is wel een redelijke conditie vereist. U hoeft niet zoals Low dagenlang moeizaam een weg te kappen door tropisch regenwoud voordat u granietrotsen bereikt. Er zijn paden aangelegd. Op moeilijke plaatsen zijn trappen, leuningen en touwen bevestigd zodat beklimming en afdaling nog maar twee dagen vergen. U wordt tijdens de klim bovendien begeleidt door een ervaren gids. Geniet onderweg van de prachtige natuur. Tegen de berghellingen groeit een rijk gesorteerde tropische vegetatie.

 

Op dag 1 klimt u naar 3,353 meter, waar u verblijft in het Laban Rata hotel. Er is een restaurant en op de verwarmde kamers is warm en koud stromend water. ’s Ochtends vroeg op. Na de tijdige start klimt u over de granieten rotsplaten met de top in zicht, wanneer het licht begint te worden. Ten slotte bereikt u de top Low’s Peak, op 4.101 meter hoogte. Smul van het prachtige uitzicht wees trots op uw prestatie. NB: Neem goede schoenen en warme kleding mee!

Kinabalu National Park

U verkent de jungle rond het hoofdkwartier van het National Park. Maak kennis met de schitterende flora en fauna, met tal van soorten die alleen op Borneo of op de Kinabalu voorkomen. In het 750 vierkante kilometer grote park groeien planten uit bijna alle floragebieden op aarde: tientallen en honderden soorten orchideeën, rodondendrons, eiken, kastanjes, bekerplanten en vijgenbomen.

 

Het park heeft bovendien een zeer diverse fauna. Er leven orang-oetans, gibbons, wilde zwijnen, Javaanse schubdieren, herten, spookdiertjes en vele andere dieren. Bijzonder zijn de vliegende kat en vliegende eekhoorns. In het gebied heeft men ook de zeer zeldzame nevelpanter aangetroffen.

 

 

Ten slotte vliegen er ongeveer 518 vogelsoorten in het park. In de Mountain Garden bij het hoofdgebouw van het park krijgt u een mooi beeld van de inheemse vegetatie en het wildleven. U maakt bovendien een wandeling op de goed gemarkeerde en begaanbare wandelpaden. Als u geluk hebt kunt u een Rafflesia bewonderen. Deze bloem is met een doorsnee van een meter de grootste ter wereld.

Vervolgens naar Poring, dat 45 kilometer naar het oosten ligt. Hier vindt u natuurlijke hete zwavelbronnen. De Japanse officieren tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten heet water uit de bronnen in bakken lopen. Ga lekker badderen of probeer een eitje te koken in de baden met zeer heet water. Dan over het 550 meter lange systeem van hangbruggen en platforms, gebouwd op 30 tot 40 meter hoogte. U loop letterlijk tussen de boomtoppen! Op deze plek leeft meer dan 80 procent van alle zoogdieren, vogels en insecten. In de omgeving van Poring kunt u wandelen over de aangelegde paden. De flora en fauna verschilt aanmerkelijk van de planten en dieren rond het hoofdkwartier van het park en de hoger gelegen delen van de Kinabalu.

Voorbeelden rondreis en bouwsteen naar Mount Kinabalu
borneo-sepilok-aap10(9)
Voorbeeldreis Borneo

Rondreis Borneo: Sabah op zijn mooist

Borneo, Sabah: Kota Kinabalu > Kinabalu National Park > Danum Valley > Sukau Kinabatangan Wildlife Reservaat, moerasjungle > orang-oetans in Sepilok en bounty eiland Lankayan, snorkelen

Mountkinabalutrekking2(9)
Voorbeeldreis Sabah

Bouwsteen Borneo: Beklimming Mount Kinabalu

Noordwesten van Sabah, Borneo

 

Vanaf Kota Kinabalu naar Mount Kinabalu, op dag 2 en 3 naar de top, kamperen op de helling van de berg, de beklimming is pittig > terug naar de voet van de berg en naar Kota Kinabalu.