1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Praktische informatie over Kenia

Geldzaken Kenia

De munteenheid in Kenia is de Keniaanse Shilling (KES). De actuele koers vindt u op www.wisselkoers.nl.

 

 

U kunt voor vertrek bij een GWK Travelex-kantoor uw euro’s inwisselen, al kunt u tijdens uw reis voornamelijk in de grote steden met creditcard op locatie betalen of geld opnemen. Ook in restaurants en hotels kunt u met pas betalen. Op safari zult u het met contant geld moeten doen. Het is handig om kleinere eenheden KES te hebben, aangezien wisselgeld vaak schaars is. Het geven van fooi is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Houd rekening met een fooibedrag van 10%. Ook chauffeurs, gidsen en andere mensen in het toerisme worden enorm geholpen met een fooi.

 

Gezondheid in Kenia

Voor een vakantie in Kenia zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de zeven dagen voor uw reis een land bezoekt waar gele koorts voorkomt. In dat geval dient u een gele koorts-vaccinatie te hebben.  Wel wordt de vaccinatie tegen gele koorts aangeraden, zoals ook tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose aangeraden. Meningitis wordt aangeraden indien u van plan bent langer dan zes weken of in nauw contact met de bevolking in het noordwesten van Kenia te verblijven.

 

In Kenia komt de malariamug voor. Het is daarom verstandig malariatabletten in te nemen en maatregelen te nemen tegen muggenbeten (zoals een klamboe, een muggenmiddel met DEET of bedekkende kleding).

 

Probeer contact met zoet oppervlaktewater te vermijden: daarin komt een kleine larve voor die de ziekte bilharzia kan veroorzaken. U kunt niet uit de kraan drinken.

 

Neemt u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:

 

  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam: www.lcr.nl en/of 0900-9584
  • Tropencentrum AMC, Amsterdam: www.tropencentrum.nl en/of 020-5663800
  • Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden: tel:071-5263636
  • Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam: www.havenziekenhuis.nl en/of 0900-5034090
  • Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam: www.vaccinatiebureau.nl en/of 020-6269890
  • Gezond op reis: www.gezondopreis.nl
  • GGD Nederland: www.ggd.nl

Als bewijs van vaccinatie ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Met name handig voor toekomstige reizen. U weet dan welke inentingen u al gehad heeft.

 

Nationale feestdagen in Kenia

Naast algemene vrije dagen, viert Kenia feest op:

-          1 juni: Madaraka Day

-          20 oktober: Mashujaa Day

-          12 december: Jamhuri Day

Aan het einde van de Ramadan wordt het Suikerfeest gevierd.

 

Reisdocumenten Kenia

U heeft een visum nodig om naar Kenia te reizen. Voor drie maanden bedragen uw visumkosten veertig euro. Het is verstandig om deze voor uw reis aan te vragen bij de ambassade van Kenia in Den Haag. U brengt in de ochtend uw paspoort, een ingevuld aanvraagformulier en een pasfoto. In de middag kunt u uw visum ophalen. Er bestaan ook online visumservices, al betaalt u dan wel wat meer. Verder moeten kinderen een eigen paspoort hebben en dienen alle reisdocumenten bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Met ingang van 1 september 2015 wijzigt de huidige procedure voor visa bij aankomst in Kenia naar een volledig E-visa proces. Passagiers die op of na 1 september 2015 naar Kenia reizen, dienen tijdig over de wijziging te worden geïnformeerd.

Volgens het nieuwe proces dienen uw passagiers voor vertrek een E-visum aan te vragen en uit te printen. De printversie van het E-visum dient bij aankomst in Kenia te worden getoond.

 

Tijdsverschil met Kenia

Het tijdsverschil met Kenia is minimaal. In Kenia is het tijdens onze zomertijd één uur later. In de wintertijd is het in Kenia twee uur later dan in Nederland.

 

Veilig op pad in Kenia

Kenia is een fantastische vakantiebestemming, en met een beetje extra aandacht zult u veilig kunnen reizen. Vermijd dure sieraden, horloges of luxe apparatuur in het openbaar, let op tijdens het pinnen en laat uw waardevolle papieren in een kluisje. Met een gezond verstand zult u optimaal van uw rondreis kunnen genieten.

 

Vlag van Kenia

De kleuren en het symbool op de vlag van Kenia hebben een betekenis. De groene baan staat voor de Keniaanse bossen, rood symboliseert vergoten bloed en zwart toont de strijd naar onafhankelijkheid. De witte strepen staan symbool voor vrede en eenheid. In het midden staat een traditioneel Masaï-schild afgebeeld, met twee gekruiste speren. Het wapen staat voor vrijheid, iets dat Kenia hoog in het vaandel heeft staan en nooit meer op wil geven.

 

Voltage en stekkers in Kenia

In Kenia heeft u een driepootstekker nodig. Die vindt u in Nederland bij de ANWB, of op het vliegveld. Vaak worden die stekkers op allerhande locaties in toeristische gebieden en supermarkten verkocht. Het kan zijn dat de elektriciteit even uitvalt, dus het is handig om een zaklamp mee te nemen.  

 

Bekijk een voorbeeld van een individuele rondreis Kenia.