1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bouwsteen Rondje Banjarmasin

Banjarmasin is de provinciehoofdstad van Zuid-Kalimantan. De stad staat bekend om zijn leuke, kleurrijke drijvende markten, die gehouden worden op de kanaaltjes die overal door de stad heen lopen.

De stad vormt een prima uitgangspunt voor het maken van een tocht door de weinig bezochte omgeving. U ziet de diamant- en edelsteenmijnen rondom Martapura. Een spannende tocht op een bamboeraft maakt deze reis compleet.

Drijvende markt van Banjarmasin
Varen door de stadskanalen
Naar de longhouses van de Dayaks
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?

Reis van dag tot dag: Rondje Banjarmasin

Dag 1   Banjarmasin

Dag 2   Loksado

Dag 3   Banjarmasin

Dag 4   Banjarmasin, vertrek

100% maat werk

Dag 1 Banjarmasin

Kalimantan-Banjarmasin-man Kalimantan-Banjarmasin-markt op het water4

U wordt opgehaald op de luchthaven en naar uw hotel in Banjarmasin gebracht (transfer). Tijdens uw reis over Kalimantan wordt u begeleid door een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Informatie Banjarmasin:

Banjarmasin is de grootste stad van de regio Zuid-Kalimantan. Waterwegen zijn zeer belangrijk in deze stad. De grote Baritorivier en Martapurarivier doorkruisen de stad en daarnaast zijn er talloze zijtakken en kanalen. Er is een aantal shoppingmalls in de stad, maar ook diverse markten. Het is heel leuk om ’s ochtends per gemotoriseerde kano naar de drijvende markt te gaan. Dit is een kleurrijk en fotogeniek spektakel. In tientallen kleine kano’s varen vrouwen met hun handelswaar: groente, fruit, gebruiksvoorwerpen, maar ook drijvende restaurantjes. Vanaf de stad is het ongeveer 1,5 uur varen naar de drijvende markt. Ga er vroeg heen want rond 09.00 uur neemt de drukte af. Vanaf de drijvende markt zou u door kunnen varen naar Pulau Kembang (waar halftamme makaken leven) of naar Pulau Kaget (waar vroeger proboscis apen leefden). Wij vinden dit echter geen aanrader.

Aan het einde van de middag maakt u nog een boottocht. Ofwel door de kanalen in de stad of door het mangrovegebied nabij Banjarmasin. Bij het eiland Bakut heeft u kans om proboscis apen (neusapen) te zien.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief transfer, Engelssprekende gids

 

Dag 2 Banjarmasin - Loksado

Indonesie-Kalimantan-loksado-houthakken Kalimantan-Loksado-Kandangan-op de rivier3

Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Kalimantan. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U rijdt naar Martapura en Cempaka. Het is ongeveer 2 uur rijden. Martapura is een vrij grote stad. In het centrum staat een prachtige moskee. Naast de moskee is de markt. Behalve stalletjes met alle etenswaren en gebruiksvoorwerpen zijn er ook leuke souvenirs te vinden. O.a. veel sieraden met edelstenen die in de omgeving gevonden zijn. Proef de overheerlijke patin-vis in de eetstalletjes op de markt (vraag uw gids). In Cempaka, 8 kilometer van Martapura kunt u zien hoe met ouderwetse machines, maar ook met de hand naar diamanten, goud en edelstenen gezocht wordt. Het is zwaar werk. In de brandende zon zitten de mannen in een poeltje water met een soort bamboemand waar ze stenen, zand en hopelijk edelstenen scheiden. Langzaam laten ze het zand en de stenen met een beetje water ronddraaien. In de middag is dit proces soms niet meer te zien; probeer hier dus ’s ochtends aan te komen. U vervolgt uw tocht naar Kandangan. Hier eet u in een eenvoudig lokaal restaurant. Dan via een mooie route het laatste stuk naar Loksado.

 

Informatie Loksado:

Prachtig midden in de natuur gelegen en te bereiken over kronkelige wegen ligt Loksado. Op de achtergrond rijst het Meratus-gebergte op. Dit is regenwoud. De Amandit-rivier loopt door het dorp heen. De locals vervoeren goederen met bamboevlotten over de rivier. Deze bamboevlotten worden ook gebruikt voor een schitterende rafttocht door de natuur. Bij Loksado in de buurt zijn ook warmwaterbronnen, er is een soort zwembad gemaakt, waar u heerlijk kunt badderen. Er zijn diverse Dayak-dorpjes in de omgeving. Longhouses voor 10 families staan in deze dorpen. Het is een mooi gebied voor trekkings. U maakt vandaag of morgen een tocht per bamboevlot over de rivier. Deze raftingtrip duurt ongeveer 3 uur (afhankelijk van de stroming en waterstand). U passeert vele kleine stroomversnellingen. Een bootsman roeit, u neemt plaats op het vlot. Natte voeten zijn verzekerd! Geniet vooral van de natuur en wie weet ziet u dieren zoals makaken of varanen onderweg. Vogels zijn er sowieso te zien. De tocht eindigt in een klein Dayakdorp.

 

Overnachting in Loksado.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, tocht per bamboevlot

Dag 3 Loksado - Banjarmasin

Vanaf Loksado rijdt u via een bergachtige weg met prachtige uitzichten in ongeveer 1,5 uur naar Kandangan. Dan volgt de rit van 4 uur naar Martapura. Vanaf Martapura is het ongeveer 2 uur door een verstedelijkt gebied naar Banjarmasin. Dit laatste deel is niet ver, maar de weg is druk.

U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief ontbijt, lunch, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 4 Banjarmasin

U wordt opgehaald bij uw hotel in Banjarmasin en naar de luchthaven gebracht (transfer). U neemt afscheid van uw gids. Einde arrangement.

 

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën