1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bouwsteen Balikpapan - Banjarmasin overland

Waarom vliegen van Balikpapan naar Banjarmasin, terwijl er zoveel onderweg te zien is? Hoogtepunten vormen een aantal boottochten. Door de natuur en naar de drijvende markt bij Banjarmasin.

Heel anders is het bamboeraften. De moskee en markt bij Martapura zijn fotogeniek.

Per bamboevlot over de rivier
Door de bergen naar Riya
Kanotocht bij Muara Koman
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?

Reis van dag tot dag: Balikpapan - Banjarmasin overland

Dag 1      Aankomst Balikpapan

Dag 2      Riya

Dag 3      Loksado

 

Dag 4      Banjarmasin

Dag 5      Banjarmasin

Dag 6      Vertrek Banjarmasin

100% maat werk

Dag 1 Balikpapan

Kalimantan-Balikpapan-straatverkoop_1 Kalimantan-Balikpapan-gezin op de motor_1

U wordt opgehaald op de luchthaven en naar uw hotel in Balikpapan gebracht (transfer).

 

Informatie Balikpapan:

Balikpapan is een grote stad met ongeveer 700.000 inwoners. De meeste toeristen blijven hier niet lang. Balikpapan dient als aanvlieghaven en uitgangspunt voor het maken van tochten in de omgeving. Er komen ook veel mensen die hier vroeger gewoond hebben of van wie familieleden hier gewoond hebben. De stad is ruim opgezet en redelijk schoon in vergelijking met veel andere Indonesische steden. De haven en de offshore zijn zeer belangrijk. Aardig om te zien is het oude Shell-terrein dat nu van Pertamina is. Hier staan nog de huizen uit de Nederlandse tijd. Ook het oude ziekenhuis is er nog. Eventueel kunt u ook een bezoek brengen aan de Kebun Sayur, de traditionele markt.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief transfer

Dag 2 Balikpapan - Riya

Vanaf vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Kalimantan. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tijdens uw reis over Kalimantan wordt u begeleid door een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

Een lange reisdag, die voor het grootste deel vrij saai is. Het begint met een lange wachttijd voor de ferry. Het wachten kan echt meer dan 2 uur duren, dus neem een boek of iets dergelijks mee om de tijd door te komen. Op het autoveer gaan vrachtwagens, bussen, personenauto’s, brommers en wandelaars mee. De overtocht duurt een uur. Daarna volgt een lange tocht over een slechte weg. Aan weerszijden is veel groen, onderweg zijn veel dorpen. Maar bovenal overheersen de palmolieplantages. Van de ferry is het zo’n 5 uur reizen naar Riya. De eerste 4 uur zijn het minst boeiend. Het laatste deel van de rit spreidt de natuur haar rijkdom ten toon. U rijdt de bergen in. Geniet van de vergezichten; het lijkt wel een zee van groen onder u. Er is een waterval en secundair regenwoud. (Helaas) ook één van de grootste kolenmijnen van Indonesië is hier gevestigd. Rotswanden bekleed met groen rijzen eerst in de verte, dan vlak naast de weg op. De accommodatie is zeer, zeer eenvoudig.

 

Overnachting bij Riya.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, overtocht met veerboot, Engelssprekende gids

Dag 3 Riya - Loksado

Kalimantan-Loksado-visser Kalimantan-Loksado-varen op een bamboevlot_1

Zeer vroeg in de ochtend rijdt u circa 40 kilometer van Riya naar Muara Koman. Bij Muara Koman maakt u een tocht per gemotoriseerde kano over de rivier. Net voor zonsopgang zijn er tientallen apen (makaken en neusapen) te zien, dus in alle vroegte is deze tocht echt de moeite waard. U vaart langs enkele huizen, maar vooral door de natuur. De kanotrip eindigt bij een enorme rotswand die oprijst in de rivier. Daarna vaart u dezelfde route terug. Dat is geen straf, want de natuur is echt schitterend! Neem een vestje mee, want zo vroeg kan het nog fris zijn. Daarna rijdt u in ongeveer 2 uur naar Tandjung. Een prachtige route over hoge bergen, langs oerwoud, afgewisseld met rubber- en palmolieplantages en dorpjes. In de grote plaats Tandjung kunt u even de benen strekken. Daarna in ongeveer 2 uur verder naar Kandangan en nog 1,5 uur tot Loksado. De laatste 1,5 uur voert over kleine slingerweggetjes en het is hier weer echt genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Als u tijdig aankomt, kunt u vanmiddag nog de tocht per bamboeraft maken. Anders kan dat morgenochtend. Ongeveer 3 uur vaart u op een bamboevlot over de Amandit-rivier. Een geroutineerde vlotvaarder vaart u door de vele stroomversnellinkjes. U krijgt zeker natte voeten!

 

Overnachting in Loksado.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, boottochtje, bamboeraft tour

 

Dag 4 Loksado - Banjarmasin

Vanaf Loksado rijdt u via een bergachtige weg met prachtige uitzichten in ongeveer 1,5 uur naar Kandangan. Dan volgt de rit van 4 uur naar Martapura. Martapura is een vrij grote stad. In het centrum staat een prachtige moskee. Naast de moskee is de markt. Behalve stalletjes met alle etenswaren en gebruiksvoorwerpen zijn er ook leuke souvenirs te vinden. O.a. veel sieraden met edelstenen die in de omgeving gevonden zijn. Proef de overheerlijke patin-vis in de eetstalletjes op de markt (vraag uw gids). In Cempaka, 8 kilometer van Martapura, kunt u zien hoe met ouderwetse machines, maar ook met de hand naar diamanten, goud en edelstenen gezocht wordt. Het is zwaar werk. In de brandende zon zitten de mannen in een poeltje water met een soort bamboemand waar ze stenen, zand en hopelijk edelstenen scheiden. Langzaam laten ze het zand en de stenen met een beetje water ronddraaien. In de middag is dit proces soms niet meer te zien; probeer hier dus ’s ochtends aan te komen. Vanaf Martapura is het ongeveer 2 uur door een verstedelijkt gebied naar Banjarmasin. Dit laatste deel is niet ver, maar de weg is druk.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, bamboerafting

Dag 5 Banjarmasin

Kalimantan-Banjarmasin-markt op het water_1 Kalimantan-Banjarmasin-markt op het water8_1

Banjarmasin is de grootste stad van de regio Zuid-Kalimantan. Waterwegen zijn zeer belangrijk in deze stad. De grote Baritorivier en Martapurarivier doorkruisen de stad en daarnaast zijn er talloze zijtakken en kanalen. Er zijn een aantal shoppingmalls in de stad, maar ook diverse markten. Het is heel leuk om ’s ochtends per gemotoriseerde kano naar de drijvende markt te gaan. Dit is een kleurrijk en fotogeniek spektakel. In tientallen kleine kano’s varen vrouwen met hun handelswaar: groente, fruit, gebruiksvoorwerpen, maar ook drijvende restaurantjes. Vanaf de stad is het ongeveer 1,5 uur varen naar de drijvende markt. Ga er vroeg heen want rond 09.00 uur neemt de drukte af. Vanaf de drijvende markt zou u door kunnen varen naar Pulau Kembang (waar halftamme makaken leven) of naar Pulau Kaget (waar vroeger proboscis apen leefden). Wij vinden dit echter geen aanrader.

Aan het einde van de middag maakt u nog een boottocht. Ofwel door de kanalen in de stad of door het mangrovegebied nabij Banjarmasin. Bij het eiland Bakut heeft u kans om proboscis apen (neusapen) te zien.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, 2 boottochten

 

Dag 6 Banjarmasin

U wordt opgehaald bij uw hotel in Banjarmasin en naar de luchthaven gebracht (transfer). U neemt hier afscheid van uw chauffeur en gids.

 

Einde arrangement.

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën