1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie China

Meer dan 1,3 miljard mensen wonen er in China, ongeveer 1/5 van de gehele wereldbevolking. En de bevolkingsgroei neemt nog steeds toe, ondanks de '1 kind’ politiek wat de explosieve groei zou moeten stoppen. China is dan ook het land van de miljoenensteden. Ongeveer 20% van de bevolking woont in de steden, waarvan Shanghai het drukstbevolkt is. Het platteland is daarentegen heel rustig en gaat het leven een stuk langzamer.

Klimaat China

Klimaat China

Steden en plaatsen China

Steden en plaatsen China

China, geografie en natuur

China is bijna 300 keer zo groot als Nederland en behoort tot één van de grootste landen in de wereld. De langste afstand van oost naar west bedraagt zo’n 5000 kilometer.

 

China is enorm uitgestrekt wat maakt dat het landschap dan ook bijzonder afwisselend is. Laagvlaktes in het noorden, woestijn en steppe in het westen, het bizarre karstlandschap in het zuiden bij Guilin, de vele rijstterrassen in het zuiden en ruige bergen in Tibet.

 

De belangrijkste rivieren zijn de Gele Rivier of Huang He ( 4845 km) en de Yangtze rivier (5200 km). De Yangtze is vooral gekend omwille van de bouw van de immense Drieklovendam.

 

China heeft een landgrens van meer dan 20.000 kilometer. Het wordt begrensd door Rusland, Mongolië, Korea, Kazachstan, Kirgyzië, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, Nepal, India, Myanmar, Bhutan, Laos en Vietnam.

yangshuoGABartels

Bevolking van China

Meer dan 1,3 miljard mensen wonen er in China, ongeveer 1/5 van de gehele wereldbevolking. En de bevolkingsgroei neemt nog steeds toe, ondanks de '1 kind’ politiek wat de explosieve groei zou moeten stoppen. China is dan ook het land van de miljoenensteden. Ongeveer 20% van de bevolking woont in de steden, waarvan Shanghai het drukstbevolkt is. Het platteland is daarentegen heel rustig en gaat het leven een stuk langzamer.

 

Het overgrote deel van de bevolking is Han chinees. Een kleine 10 procent behoort tot één van de 55 minderheidsgroepen die China rijk is. Zo kunt u de Miao, Bai, Naxi of Dong mensen in het zuiden van het land ontmoeten. In het uiterste westen van het land wordt het straatbeeld overheerst door moslims. Tot de bekendste minderheidsgroep behoren de Tibetanen. In het westen wonen veel Tibetanen op huidig Chinees grondgebied wat oorspronkelijk bij Tibet hoort. 

 

De diverse minderheden handhaven nog steeds hun eigen cultuur. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de kleurrijke klederdrachten en de vele festivals die door het jaar heen gehouden worden. Het bijwonen van zo'n festival is zeker een aanrader.

 

Geschiedenis van China

De geschiedenis van China gaat zo’n 4000 jaar terug. Tot begin deze eeuw werd China geregeerd door keizerlijke dynastieën.

 

Het begin van de Chinese geschiedenis kenmerkt zich door het bestaan van verschillende losse staten die in onvrede met elkaar leefden. In 200 voor Chr. werden deze staten allemaal verenigd door Qin Shi Huangdi, die hiermee de Qin dynastie vestigde, wat door velen beschouwd wordt als de eerste echte Chinese dynastie. Hij is het die het wereldbefaamde Terracottaleger liet bouwen. Tevens heeft hij het schrift geünificeerd, en voerde hij een standaard in voor maten en gewichten.

 

De hoogtijdagen van de Chinese geschiedenis vonden plaats tijdens de Tang dynastie. Dankzij de uitvinding van de boekdrukkunst was het een bloeiperiode voor de kunst en literatuur. Het kompas werd uitgevonden, net als het buskruit. De wetenschap ontwikkelde zich ook met de uitvinding van de seismograaf en het kompas. En het porselein dat werd vervaardigd was van een uitmuntende kwaliteit.

 

Een andere bloeiperiode vond plaats tijdens de Ming dynastie. Het belangrijkste bouwwerk uit deze periode is de Verboden Stad, verblijfplaats van de keizer en zijn gevolg. Ook de Tempel van de Hemel dateert uit de Ming dynastie. Deze werd eens per jaar door de keizer bezocht om voor een goede oogst te bidden. De porseleinindustrie bereikte tijdens de Ming een hoogtepunt. Buitenlandse expedities werden op touw gezet en de zeehandel floreerde als nooit tevoren.

 

De laatste keizer van China behoorde tot de Qing dynastie. De Qing keizers stamden af van de barbaarse Mantsjoes. In de eerste helft van hun regeringsperiode was er nog sprake van enorme bloei en konden de keizers de macht handhaven. Langzamerhand begon China zich af te sluiten voor de buitenwereld en handelsrelaties werden verbroken. Bovendien kreeg men te kampen met een explosieve bevolkingsgroei en een tekort aan voedselbronnen. Een combinatie van een stagnerende maatschappij en hongersnood kondigde het einde van de Qing dynastie aan.

 

Het einde van het eeuwenoude keizerlijk bestuur werd ingeleid door een opstand van Sun Yat Sen. Na de nodige binnenlandse conflicten grepen de communisten de macht en kwam Mao Zedong aan het hoofd te staan van dit immense rijk. Veel van het culturele erfgoed werd helaas vernield tijdens de Culturele revolutie. Ook op economisch gebied was zijn regeringsperiode desastreus te noemen.

 

De opvolger van Mao, Deng Xiaoping, voerde succesvolle economische hervormingen in en China begon langzamerhand weer te groeien. De boeren kregen een eigen stukje grond dat ze mochten bewerken, bedrijven mochten weer winst maken en het opstarten van kleine bedrijfjes werd toegestaan. Zo kwamen er vele restaurants, waar u heden ten dage heerlijk kunt gaan eten.

 

P8030231JGPCJoosen

Eten in China

In China maakt u kennis met de echte Chinese keuken. Geen babi pangang of foeyonghai, maar heerlijke kip met pinda’s, pittige aubergine in vissaus, zoetzuur varkenvlees zoals u het nog nooit hebt gegeten, superverse groenten uit de wok, zelfgemaakte dumplings, ... eten in China is een feest !

 

Met een paar simpele ingrediënten, wat kruiden en een sausje staan in een mum van tijd de lekkerste gerechten op tafel. Gember, knoflook, koriander en rode pepertjes worden heel vaak gebruikt in de Chinese keuken.

 

Elke regio heeft zijn eigen specifieke gerechten. Zo is de keuken in de provincie Sichuan ( hoofdstad Chengdu) erg pittig. Wij bieden zelfs de mogelijkheid aan om kooklessen te volgen in Yangshuo en Chengdu. U leert hier enkele Chinese gerechten maken die u daarna zelf mag opeten. Een leuke ervaring.

 

Eten is erg belangrijk voor Chinezen en het is vooral een sociale aangelegenheid. Met z’n allen rond een grote ronde tafel met in het midden een draaischijf waarop alle gerechten komen te staan. Zo worden de gerechten rondgedraaid en kunt u van alles wat proeven. Er wordt witte rijst bij geserveerd. De soep eet men als laatste om de gaatjes te vullen. U zal vast snel merken dat Chinezen luidruchtige eters zijn. Slurpen is hier heel normaal.

 

De restaurants in de hotels zijn prima, maar het is leuker om de lokale restaurantjes ‘om de hoek’ uit te proberen. Deze zijn niet alleen goedkoper, maar op deze manier komt u pas echt in contact met de Chinese eetcultuur. Uiteraard wordt er altijd met stokjes gegeten. Het ontbijt in China is heel anders dan wij gewend zijn, met noedelsoep, dumplings en andere pittige warme gerechten. Vaak is er ook aan onze wensen gedacht in de eenvoudige vorm van toast, jam en eieren maar dat is altijd ondergeschikt. 

S7002227MHCoolen

Godsdienst in China

In China leven verschillende godsdiensten in vrede naast elkaar. De meeste Chinezen zijn aanhangers van het Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme. Hun geloof is vooral een levenswijze. Het belijden van het geloof is een belangrijk onderdeel in het leven van de Chinees. Stapt u in een taxi dan ziet u aan het spiegeltje vast wel een Boeddha hangen. Of een ander attribuut dat geluk brengt onderweg. Chinezen zijn erg actief in het belijden van hun geloof. Als u een tempel bezoekt, ziet u altijd wel iemand wierook offeren. Ook vers fruit of een drankje wordt geofferd om de goden gunstig te stemmen. In het westen van het land treft men vooral moslims aan. Deze belijden hun geloof in de moskee. En een kleine minderheid is christen.

 

Taal in China

De officiële taal in China is het Mandarijns (de taal die in Beijing gesproken wordt). De Chinese taal bestaat uit 4 tonen en afhankelijk van de toon heeft het woord een andere betekenis. Het Chinese schrift bestaat uit karakters, maar men gebruikt ook wel ons alfabet (pinyin) om woorden uit te schrijven. Chinees is geen makkelijke taal, maar u pikt snel enkele woorden op wanneer u er rondreist.


Het is erg leuk wanneer u enkele woorden kent, daar wordt altijd positief op gereageerd (of men begint hard te lachen omwille van onze slechte uitspraak). Veel Engels spreken ze er niet, ondanks dat het wel onderwezen wordt. Naast de officiële taal zijn er ook vele verschillende dialecten waarvan Kantonees de bekendste is.